• Shorabit Addas – arabska zupa z czerwonej soczewicy

    Shorabit Addas – arabska zupa z czerwonej soczewicy

    Ta kremowa, sycąca (chociaż wciąż delikatna) zupa pochodzi z krajów arabskich. Znajdziemy ją na stołach w Syrii, Libanie czy Arabii Saudyjskiej. Shorabit Addas – arabska zupa z czerwonej soczewicy Czas przygotowania: ok. 2 godz. 45 min. Liczba porcji: 4 porcje Typ posiłku: obiad Składniki: 4 szklanki wody ¾ kg jagnięciny z kośćmi 1 drobno posiekana …

    Shorabit Addas – arabska zupa z czerwonej soczewicyCzytaj więcej »

    Shorabit Addas – arabska zupa z czerwonej soczewicyCzytaj więcej »

    Turecka zupa jogurtowa

    Turecka zupa jogurtowa

    Jej pełna nazwa to Naneli Yogurt Corbasi. Przepis na zupę pochodzi z Turcji. Ciepły klimat tego kraju sprawia, że mieszkańcy Turcji często szukają przepisów na lekkie, ale sycące dania. Jogurtowa spełnia te wymogi idealnie. Turecka zupa jogurtowa Czas przygotowania: 15 min. Liczba porcji: 6-8 porcji Typ posiłku: lunch Składniki: 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego …

    Turecka zupa jogurtowaCzytaj więcej »

    Turecka zupa jogurtowaCzytaj więcej »

    Hiszpańska zupa czosnkowa

    Hiszpańska zupa czosnkowa

    Wystarczy kilka prostych, tanich składników, żeby wyczarować miseczkę zdrowej, aromatycznej zupy, która nie tylko nasyci, ale wzmocni odporność. Hiszpańska zupa czosnkowa jest lekko ostra, lekko słodka w smaku, idealnie wyważona. Hiszpańska zupa czosnkowa Czas przygotowania: 15 min. Liczba porcji: 4 porcje Typ posiłku: obiad Składniki: 2 główki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 6 szklanek …

    Hiszpańska zupa czosnkowaCzytaj więcej »

    Hiszpańska zupa czosnkowaCzytaj więcej »

    Zupa pieczarkowa z ziemniakami

    Zupa pieczarkowa z ziemniakami

    Przepis na pieczarkową z ziemniakami pochodzi ze wschodniej Europy. Pieczarkowa to klasyczna zupa rodzinna, gotowana na ekonomicznych składnikach i podawana jako krem. Bardziej wyrazistego, ostrzejszego smaku dodaje jej sos tabasco i czosnek. Pieczarkową możemy gotować przez cały rok. Trudno jej się oprzeć. Zupa pieczarkowa z ziemniakami Czas przygotowania: 45 min. Liczba porcji: 5 porcji Typ …

    Zupa pieczarkowa z ziemniakamiCzytaj więcej »

    Zupa pieczarkowa z ziemniakamiCzytaj więcej »

    Zupa porowa z mięsem mielonym

    Zupa porowa z mięsem mielonym

    To gęsta i treściwa zupa. Wystarczy jedna mała miseczka, żeby się nasycić. Główne role grają tu por, mięso mielone i ser. Całość domykają aromatyczne przyprawy. Zupa porowa jest lekko ostra, lekko słona w smaku. Rozgrzewa, więc świetnie sprawdza się w chłodniejsze dni. Zupa porowa z mięsem mielonym Czas przygotowania: 40 min. Liczba porcji: 6 porcji …

    Zupa porowa z mięsem mielonymCzytaj więcej »

    Zupa porowa z mięsem mielonymCzytaj więcej »

    Zupa z kapusty pekińskiej

    Zupa z kapusty pekińskiej

    Zupa z kapusty pekińskiej nazywana jest wegetariańskim comfort food, jedzeniem które poprawi humor i ogólne samopoczucie. Jej wielbiciele twierdzą, że wystarczy jedna miseczka, aby największy mięsożerca przerzucił się na wegetarianizm. Zupa jest ostra, wyrazista i bardzo aromatyczna. Przygotujemy ją już w pół godziny. Zupa z kapusty pekińskiej Czas przygotowania: 30 min. Liczba porcji: 4 porcje …

    Zupa z kapusty pekińskiejCzytaj więcej »

    Zupa z kapusty pekińskiejCzytaj więcej »

    Zupa koperkowa z lanymi kluskami

    Zupa koperkowa z lanymi kluskami

    To błyskawiczna zupa koperkowa, którą przygotujemy na kilku składnikach w bardzo krótkim czasie. To świetna propozycja, jeśli trafią się nam nagle niespodziewaniu goście. Sytości koperkowej dodają kluski lane, które dodajemy w ostatniej fazie gotowania. Zupa jest delikatna, świeża, lekko słona w smaku. Zupa koperkowa z lanymi kluskami Czas przygotowania: ok. 25 min. Liczba porcji: 6 …

    Zupa koperkowa z lanymi kluskamiCzytaj więcej »

    Zupa koperkowa z lanymi kluskamiCzytaj więcej »