Kocham Zupy - przepisy

Afrykańska zupa orzechowa

Zupa orzechowa wydaje się być wyzwaniem. W gruncie rzeczy jest całkiem prosta w przyrządzeniu. Za to dla nas nieco trudniejsza w odbiorze, bowiem przyzwyczailiśmy się do zup wytrawnych, z dodatkiem mięsa. Skład zupy orzechowej zaś w dużej części przypomina… deser.

Bez kostki rosołowej i wina

Afrykańska zupa orzechowa jest właściwie europejską zupą, inspirowaną potrawami z Czarnego Lądu. W przepisach figurują bowiem takie specyfiki, jak kostka rosołowa, masło orzechowe i białe wytrawne wino, które z prawdziwą Afryką mają niewiele wspólnego. Zupę można jednak ugotować bez tych dodatków, bez szkody dla smaku.

Jak ugotować zupę orzechową

Składniki: 1 ząbek czosnku, 1 cebula, 2 marchewki, 3 łyżki oleju (np. rzepakowego), 1 por, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki curry, 1 l bulionu warzywnego, niepełna szklanka orzeszków ziemnych, 2/3 szklanki słodkiej śmietanki, szklanka mleka kokosowego, sól, pieprz, odrobina chili

Przygotowanie: Czosnek i cebulę siekamy, marchewki kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojony czosnek, cebulę i marchewkę na małym ogniu przez kilka minut. Do garnka wlewamy bulion. Pora kroimy w plasterki i dorzucamy do garnka. dodajemy miód i curry. Wszystko gotujemy przez kilka minut. Na patelni, bez oleju, prażymy orzeszki ziemne i dodajemy do zupy. Następnie do zupy wlewamy śmietankę i mleko kokosowe i gotujemy przez kilkanaście minut. Doprawiamy solą, pieprzem i chili.

Fot. Shutterstock