Amchoor, czyli sposób na mango

Niedojrzałe owoce mango suszy się i mieli na proszek. W ten sposób powstaje owocowa, lekko słodkawa przyprawa amchoor, którą wymyślili Hindusi.

Suszone, niedojrzałe mango

W Indiach niedojrzałe mango suszy się powoli na słońcu. Amchoor jest mielone na gładki proszek, w zasadzie pył. Ma bogaty, owocowy, lekko cierpki smak i wspaniale uzupełnia rozmaite potrawy kuchni hinduskiej. Pasuje do mięsa (wieprzowina, kurczak, a także ryby) i warzyw strączkowych, świetnie uzupełnia mieszanki curry. Tworzy dobry duet z okrą, ciekawie podkręca smak zup pomidorowych, współgra z przyprawami korzennymi. Amchoor dodaje się też do marynat, pikli i czatni.

Amchoor: cytrusowa, owocowa, szczelnie zamknięta

Podobnie jak cytryna czy limonka amchoor doda cytrusowego aromatu i smaku, ale bardziej złożonego i głębokiego. Przyprawę najlepiej dodać pod koniec gotowania, inaczej traci aromat.

Amchoor trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od światła i miejsc o podwyższonej temperaturze.

Fot. Shutterstock