Kocham Zupy - przepisy

Asopao de gandules, wegetariańska z Portoryko

Słowem asopao określa się w Portoryko gęste zupy z ryżem. Istnieje wiele wersji asopaos, jadanych na co dzień w domach i restauracjach. Zupa jest niezmiernie pożywna i sycąca, doskonała na chłodniejsze wieczory. Asopao de gandules to jej wegetariańska wersja. Jeśli jednak nie lubicie czysto wegetariańskich zup, przy smażeniu cebuli i papryki, możecie dodać 1 szklankę posiekanej szynki. Głębszy kolor i smak wydobędziemy też przy dodaniu 1 łyżki oliwy achiote. Z łatwością znajdziemy ją w większych sklepach, w działach „kuchnia świata”.

Przepis na asopao de gandules

Składniki (4-6 porcji): 1,5 szklanki ryżu, 6 szklanek wody, 2 drobno posiekane cebule, ¼ szklanki oliwy, 3 zgniecione ząbki czosnku, 3 drobno pocięte zielone lub czerwone papryki, 2 łyżki suszonego oregano, 4 drobno posiekane pomidory, 2 szklanki ugotowanego zielonego groszku, ¼ szklanki nadziewanych papryką oliwek, 1 łyżka odsączonych kaparów, ½ pęczka kolendry, sól i pieprz do smaku.

Jak gotujemy asopao de gandules: W dużej miesce mieszamy ryż i wodę. Odstawiamy na bok, na czas przygotowania pozostałych składników. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekane cebule i papryki. Smażymy, aż cebule zaczną robić się przezroczyste. Wtedy dodajemy czosnek i oregano. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy pomidory, gotujemy przez kolejne 5-7 minut. Do gotujących się warzyw powoli dodajemy ryż z wodą, groszek, oliwki, kapary, drobno posiekaną kolendrę, sól i pieprz. Wszystko doprowadzamy do wrzenia, potem zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 20-25 minut, aż ryż będzie ugotowany. Jeśli zupa będzie za gęsta, możemy dodać więcej wody. Zupę podajemy na gorąco.

Fot: Shutterstock