Kocham Zupy - przepisy

Bohnensuppe, fasolowa zupa po niemiecku

To typowo niemieckie danie, pełne zdrowych składników, pożywne, ale też efektownie wyglądające. Tę kolorową zupę podaje się jako samodzielny posiłek lub pierwszą część większego obiadu.

Pożywna, zdrowa fasola

Zachęcamy was do gotowania z białą fasolą. To źródło składników odżywczych. Fasola doskonale wpasuje się zarówno w codzienne, domowe menu, jak i propozycje najlepszych restauracji. Ma dużo wapnia, potasu i fosforu. Zachowuje idealną równowagę pomiędzy tym, co zdrowe, a pożywne. Rozgrzewająca bohnensuppe (zupa fosolowa) sprawdza się zarówno w chłodniejsze, jak i ciepłe dni. W Niemczech podawana jest często jako składnik sylwestrowych zabaw, być może po to, aby zlikwidować skutki dnia następnego. Chociaż ma dużo składników, jej smak rekompensuje spędzony na gotowaniu czas. Tradycyjna fasolowa podawana jest z dużą ilością pieczywa i najlepszym niemieckim piwem.

Przepis na bohnensuppe

Składniki (4-6 porcji): ½ kg białej fasoli (namoczonej wcześniej przez noc w wodzie), 8 szklanek wody, ½ szklanki pokrojonej w kostkę szynki lub wędzonego boczku, ¼ kg fasolki szparagowej pokrojonej na kawałki (ok. 1 cm), ½ małego selera pokrojonego w drobną kostkę, 1 pokrojona w kostkę marchewka, 1 drobno posiekana cebula, ½ selera naciowego pokrojonego w drobne paseczki, ½ szklanki drobno posiekanej pietruszki, ½ kg pokrojonych w kostkę ziemniaków, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 2 listki laurowe, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, sól i pieprz do smaku.

Jak gotujemy bohnensuppe: Fasolę odsączamy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy też boczek/szynkę. Całość doprowadzamy do wrzenia, potem zmniejszamy gaz do małego i gotujemy przez ok. 1 godzinę. Po upływie czasu dodajemy fasolkę szparagową, marchewkę, pora, selera, cebulę, pietruszkę, ziemniaki, majeranek, tymianek i listki laurowe. Całość dokładnie mieszamy, potem doprowadzamy ponownie do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejną godzinę. W czasie gotowania przygotowujemy pozostałe składniki. Masło rozgrzewamy w osobnym garnku, na małym ogniu. Dodajemy mąkę, mieszamy. Całość rozgrzewamy na bardzo małym ogniu, aż zacznie zmieniać kolor na ciemnobrązowy. Proces może zająć nawet całą godzinę. Następnie dodajemy odrobinę gotującej się zupy, dokładnie mieszamy, potem wlewamy do większego garnka. Przyprawiamy solą i pieprzem, gotujemy bez przykrycia przez kolejne 10 minut. Kiedy zupa będzie gotowa, wyjmujemy listki laurowe, dodajemy pietruszkę. Doprawiamy ponownie do smaku.

Fot. Shutterstock