Kocham Zupy - przepisy

Callaloo: zielona zupa z Karaibów

To jedna z najbardziej popularnych zup jadanych na Karaibach. Podobno przywieźli ją ze sobą afrykańscy niewolnicy w XVII wieku, przez lata dostosowując przepis do miejscowych składników. Najczęściej podawana jest jako dodatek do dania mięsnego.

Zielona zupa

Głównym składnikiem callaloo są liście rośliny o tej samej nazwie. Niestety jest ona niedostępna w Europie, dlatego na naszym kontynencie zastępowana jest najczęściej szpinakiem. Robi się ją w wersji warzywnej lub z owocami morza, np. krewetkami.

Przepis na callaloo

Składniki (dla 3 osób): ¾ kg liści szpinaku, 2 filiżanki okry, 1 zielona papryka, 1 czerwona papryka, 1 cebula, 5 ząbków czosnku, 300 ml mleczka kokosowego, łyżeczka soli, 1 cytryna, 1 ostra papryczka (dla wielbicieli ostrzejszych smaków), dwie łyżki oliwy.

Jak zrobić zupę callaloo: Szpinak myjemy i rwiemy na małe kawałki. Myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki okrę. Drobno siekamy paprykę, papryczkę, cebulę i czosnek. Na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i czekamy aż zacznie zmieniać kolor. Wtedy dodajemy papryczkę i czosnek. Smażymy, aż cebula całkowicie zmieni kolor na złoty. Stopniowo dodajemy mleczko kokosowe, stale mieszając. Dodajemy szpinak, okrę i paprykę. Jeśli całość jest zbyt gęsta, dodajemy więcej mleczka kokosowego. Stale mieszamy. Gotujemy przez ok. 20 minut, aż szpinak i okra będą miękkie. Zdejmujemy zupę z ognia i przelewamy do blendera. Miksujemy, aż do uzyskania prawie jednolitej masy. Całość przelewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy, dodając sól. Podajemy z ryżem, z kawałkami cytryny jako dodatek.

Fot: Shutterstock