Kocham Zupy - przepisy

Charczo z papryką

Jak wiele tradycyjnych zup, tak i ta ma mnóstwo odmian. Tym razem gruzińskie charczo w wersji z papryką.

Charczo na różne sposoby

Charczo z papryką jest ostrzejsze od charczo po megrelsku (gotowaną przez ludność zamieszkującą Megrelię oraz Abchazję), o której już pisaliśmy, i zupełnie inne w smaku od tego gotowanego na bazie jesiotra. Będzie smakować entuzjastom leczo i węgierskich gulaszy. Jeśli ta wersja wyda wam się zbyt pikantna lub wręcz przeciwnie, zbyt mdła, można ją zmienić. Ponieważ Gruzini dodają do tej zupy niemal wszystko, co mają w kuchni, my również możemy charczo zmodyfikować według własnych upodobań i nie będzie to błąd w sztuce.

Jak zrobić charczo z papryką

W przepisie na tę wersję charczo jest ajwar. Co to takiego? Lekko pikantna pasta z papryki słodkiej, bakłażana (lub kabaczków), a także pomidorów, czosnku, octu, chili, soli i pieprzu. Pastę można zrobić samemu, ale – przy odrobinie szczęścia – możną ją też kupić w Polsce.

Składniki na charczo: 1/2 kg mięsa wieprzowego, 100 g ryżu, czerwona papryka, zielona papryka, cebula, 4 ząbki czosnku, kartonik (1/2 l) przecieru pomidorowego, 200 g pikantnego ajwaru, 50 g orzechów laskowych, natka pietruszki, koperku, bazylia, liście kolendry, papryka w proszku (słodka i ostra), majeranek, tymianek, 2 łyżki oleju, 2 liście laurowe, sól, pieprz.
Jak zrobić charczo: Mięso kroimy w kostkę, siekamy cebulę i wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej, żeby się zeszkliła. Dodajemy mięso i zmiażdżone ząbki czosnku. Smażymy aż mięso zbrązowieje. W tym czasie mielimy orzechy. Dodajemy litr wody, przecier pomidorowy, ajwar, orzechy, po łyżce posiekanej zieleniny, zioła i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny. Na ok. 20 minut przed końcem gotowania dodajemy ryż i pokrojone w kostkę papryki. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Zupę podajemy gorącą, posypaną zieleniną.

Fot. Shutterstock