Kocham Zupy - przepisy

Góralska zupa czosnkowa

Zupę czosnkową znają nasi górale, ale też Słowacy i Czesi. Swoje przepisy mają także Francuzi, Hiszpanie i Portugalczycy. Przepisy różnią się, ale wszystkie są proste. Tym razem przedstawiamy góralską zupę czosnkową.

Czosnkowa popularna i dla odważnych

Czosnianka czy česneková polévka jest też zdrowa, doskonała o każdej porze roku. Przepis można modyfikować zależnie od nastroju i upodobań. Zamiast grzanek z przepisu naszych sąsiadów, można do zupy dodać ziemniaki, czyli, jak mawiają górale, grule. Smakoszom można także, po góralsku, postawić obok talerza surowe żółtko.

Przepis na zupę czosnkową

Składniki: 5-8 ząbków czosnku, litr bulionu warzywnego, świeży lub suszony majeranek, tarty żółty ser do posypania, kilka kromek chleba na grzanki, łyżka masła (w oryginalnym przepisie jest to smalec), ewentualnie śmietana 18 proc. do zabielenia.

Jak zrobić góralską zupę czosnkową: W garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim pokrojony w plasterki czosnek, aż nabierze złotawego koloru. Zalewamy bulionem warzywnym i zagotowujemy. W razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie na patelni lub w piekarniku zrumieniamy pokrojony w kostkę chleb Wlewamy gorącą zupę do bulionówek, doprawiamy posiekanym majerankiem, najlepiej świeżym. Wrzucamy grzanki i posypujemy tartym serem.

Fot. Shutterstock