Kocham Zupy - przepisy

Grecki rosół Molyvos

Przez cały rok

Smak i wygląd zupy to zasługa ogromnej ilości warzyw i ziół, jakie znajdziemy w tym greckim rosole. To doskonała zupa na cały rok. W lecie będzie sycącym, samodzielnym posiłkiem, w chłodniejszym okresie doda energii i rozgrzeje. Kwaśny sos avgolemono sprawi, że rosół nabierze dodatkowego greckiego smaku. Będzie smakować również dzieciom.

Przepis na grecki rosół Molyvos

Składniki (na 6-8 porcji): 1 cały kurczak bez szyi, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku, 3 litry bulionu drobiowego, bouquet garni (związane w gazie sznurkiem 2 listki laurowe, ½ pęczka pietruszki, 1 pęczek koperku, pół główki czosnku i 10 ziarenek pieprzu), sos avgolemono (2 jajka, sok z 2 cytryn, 1 szklanka bulionu), ¼ szklanki posiekanego koperku, 1 ¼ szklanki podartej w rękach sałaty rzymskiej, 1 ziemniak, 1 mała papryka, zielona cebulka do dekoracji.

Jak gotujemy grecki rosół Molyvos: Kurczaka obmywamy w zimnej wodzie i suszymy papierowymi ręcznikami. Solimy (na zewnątrz i wewnątrz) solą i pieprzem. Bulion wlewamy do garnka i stawiamy na średni ogień. Przykrywamy, czekamy aż całość zacznie wrzeć. Dodajemy kurczaka (jeśli nie zakryje go bulion przekrójmy całość na pół), ziemniaka i bouquet garni. Garnek ponownie stawiamy na mały ogień. Gotujemy bez przykrycia przez 30- 45 minut, aż ziemniak będzie miękki (w zależności od wielkości warzywa), a mięso zacznie odpadać od kości. Kurczaka i ziemniaka wyjmujemy z garnka i czekamy aż lekko wystygną. Zdejmujemy skórę, oddzielamy mięso od kości i tniemy na małe kawałki. Bulion przelewamy przez sitko do osobnego garnka, bouquet garni wyrzucamy. Przygotowujemy sos avgolemono. Żółtka odcedzamy od białek. Białka ubijamy na pianę a potem dodajemy do żółtek i soku z cytryny. Do całości wlewamy szklankę oddzielonego bulionu, dokładnie mieszamy. Pozostały bulion stawiamy na duży ogień. Czekamy aż zacznie wrzeć, potem dodajemy kawałki kurczaka. Zmniejszamy ogień do małego. Do zupy wlewamy avgolemono, cały czas mieszając, dodajemy też posiekaną czerwoną paprykę. Gotujemy przez 4-5 minut na bardzo małym ogniu, potem dodajemy ziemniaka pokrojonego w kostkę, koperek, zupę doprawiamy solą i pieprzem. Całość dekorujemy opcjonalnie posiekaną zieloną cebulką i/lub sałatą rzymską.

Fot: Shutterstock