Haitańska zupa joumou z dynią

Joumou jada się w republice Haiti pierwszego stycznia. To zupa pełna warzyw, z dodatkiem karaibskiej odmiany dyni, gotowana na mięsie. Ta zupa kojarzy się Haitańczykom z wolnością i świętowaniem.

Haiti było kiedyś kolonią francuską. Niepodległość uzyskało ponad 200 lat temu, w 1803 roku, po trwającej kilkanaście lat rewolucji, ale deklarację niepodległości podpisano w styczniu 1804 roku. Z tego powodu początek nowego roku to na Haiti święto, a jednym z jego symboli jest właśnie zupa joumou. Wcześniej ta zupa dyniowa była uważana za zarezerwowaną tylko dla francuskich panów. Kiedy pracujący na plantacjach trzciny cukrowej czarni niewolnicy zyskali wolność, mogli do woli zajadać się tym przysmakiem. Joumou gotowano kiedyś w wielkich garnkach i kotłach na ulicach – dzielono się nią z rodziną, sąsiadami, znajomymi.

Pikantny smak zupy joumou
Joumou jest znana w całej kuchni karaibskiej. Umiarkowanie pikantny smak zawdzięcza dodatkowi ostrych papryczek, która ożywiają łagodny smak dyni. Podaje się ją z chlebem, często też z kieliszkiem sherry. Zdarza się też, że jako dodatek wykorzystuje się makaron, najlepiej od razu gotowany w zupie.

Haitańska dynia wykorzystywana w zupie joumou to lokalna odmiana. Jest stosunkowo nieduża, ma pomarańczowy miąższ i lekko zielonkawą skórkę; przypomina nieco melona. Prawdopodobnie pochodzi od znanej również w Polsce dyni piżmowej, Cucurbita moschata, i ma zdecydowany orzechowy smak. Jednak jako dodatek do zupy możemy wykorzystać także zwykłą dynię, Cucurbita maxima.

PRZEPIS NA HAITAŃSKĄ ZUPĘ JOUMOU

Składniki: 2 ząbki czosnku, 2 posiekane dymki, ¼ filiżanki posiekanej natki pietruszki, szczypta tymianku, kilka goździków, 1 szalotka pokrojona w kostkę, 1 papryczka chili, sok z 1 limonki, sól i pieprz do smaku, 0,5 kg wołowiny z kością, 2 łyżki oliwy, 1 litr wywaru z wołowiny, 2 marchewki, pokrojone na plasterki, 2 łodygi selera naciowego, 1 por, 1 cebula, 1 duży ziemniak, 1 rzepa, ½ małej kapusty, 1 nieduża dynia

Przygotowanie joumou: Do blendera wkładamy obrany i grubo posiekany czosnek, dymkę, natkę pietruszki, goździki, szalotkę, chili, sok z limonki, sól i pieprz i pół filiżanki wody. Miksujemy na gładką masę i dodajemy ją do wołowiny pokrojonej w plastry. Trzymamy mięso w marynacie co najmniej przez 4 godziny, najlepiej przez całą noc. Gdy wołowina jest już dobrze zamarynowana, w dużym rondlu podgrzewamy oliwę, na rozgrzanym tłuszczu smażymy mięso około 8 minut. Dodajemy wywar i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy, dopóki wołowina nie zmięknie (około 1,5 godziny).  Dodajemy marchewki, seler, por, cebulę, ziemniaka, rzepę i kapustę. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu, w którym warzywa są miękkie (około 20 minut).

W czasie gdy zupa się gotuje, wrzucamy pokrojoną dynię do wody w osobnym naczyniu i doprowadzamy do wrzenia. Następnie gotujemy na małym ogniu, póki dynia nie zmięknie (około 10 minut). Odlewamy wodę, dynię miksujemy w blenderze. Dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze przez  5-10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę joumou podajemy posypaną posiekaną zieloną dymką.

Fot. Wiki Commons