Hiszpańska zupa czosnkowa

Hiszpańska zupa czosnkowa

Wystarczy kilka prostych, tanich składników, żeby wyczarować miseczkę zdrowej, aromatycznej zupy, która nie tylko nasyci, ale wzmocni odporność. Hiszpańska zupa czosnkowa jest lekko ostra, lekko słodka w smaku, idealnie wyważona.

Hiszpańska zupa czosnkowa

Czas przygotowania: 15 min.
Liczba porcji: 4 porcje
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 2 główki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 szklanek gorącej wody
  • Sól do smaku
  • 6 kromek świeżej bagietki
  • 4 jajka
  • 4 plastry żółtego sera

Jak zrobić hiszpańską zupę czosnkową

Przed gotowaniem zupy oddzielamy ząbki czosnku i obieramy.

  1. Oliwę rozgrzewamy w średniej wielkości garnku na małym ogniu.
  2. Wrzucamy czosnek, przysmażamy przez 1-2 minuty.
  3. Dodajemy gorącą wodę, mieszamy.
  4. Zupę doprawiamy do smaku solą.
  5. Dodajemy kromki bagietki, bardzo dokładnie mieszamy, starając się „rozbić” chleb i czosnek.
  6. Zupę przelewamy do 4 miseczek. Do każdej natychmiast wbijamy surowe jajko, na szczycie kładziemy plasterek sera i natychmiast podajemy.

Zupę możemy podawać ze świeżym pieczywem.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc