Kocham Zupy - przepisy

Hummus

Pyszny, zdrowy i wart kulinarnej wojny. Co takiego jest w hummusie?

Stara historia

Hummus to rodzaj pasty pochodzący kuchni krajów skupionych wokół basenu Morza Śródziemnego. Jego historia sięga starożytności – przepis na pastę z ciecierzycy z oliwą, znaleziono w staroegipskiej książce kucharskiej. Pisali o niej też Platon i Sokrates. Przygotowywanie hummusu jest jednym z elementów swoistej kulinarnej wojny pomiędzy Libanem a Izraelem. Izrael zajmuje się eksportem hummusu do wielu krajów i jest przez Arabów oskarżany o przywłaszczenie sobie nazwy potrawy.

Niepozorny humus jest bardzo zdrowy. To skarbnica witamin i składników mineralnych. Ma też niski indeks glikemiczny – czyli powoduje niewielki wzrost poziomu glukozy we krwi, a to jest ważne dla diabetyków. Hummus można podawać na różne sposoby. Najbardziej popularne jest łączenie hummusu z chlebem pita oraz podawanie jako dip do warzyw. Bywa też składnikiem zup, np. pysznej zupy z cukinii, gdzie oprócz cukinii i warzywnego wywaru jest podstawowym składnikiem.

Przepis na hummus

Składniki: puszka ciecierzycy lub ciecierzyca namoczona przez noc w wodzie, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oleju sezamowego, oliwa, sól, pieprz cayenne.
Przygotowanie: Ciecierzycę wraz zresztą składników zmiksować na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha dolać odrobinę wody lub oliwę. Doprawić do smaku.

Fot. Shutterstock