Kocham Zupy - przepisy

Irlandzka zupa gulaszowa

Irish stew to danie pomiędzy zupą a gulaszem, jest gęste i pożywne, w sam raz na wyspiarski surowy klimat. U nas ma swój odpowiednik – zupę o nazwie parzybroda.

Irlandzkie tradycje

Irlandzki gulasz jest popularny w całym kraju i, jak to bywa z popularnymi daniami, niemal w każdym domu gotuje się go nieco inaczej. Podstawa jednak pozostaje niezmienna – mięso jagnięce lub baranie, ziemniaki i marchewka. Irish stew je się przez okrągły rok, najchętniej zimą, bo jest pożywna i rozgrzewająca. Jednak jako danie tradycyjne i szczególnie „bogate” stało się obowiązkowe w Dniu Świętego Patryka oraz w Samhain, celtyckie święto będące odpowiednikiem naszych dożynek.

Jak zrobić irish stew

Składniki (na 4 porcje): 80 dag niezbyt tłustej młodej baraniny (łopatki lub karkówki), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1/2 kg marchewki, 1/2 kg ziemniaków, por, kilka liści białej kapusty, liście laurowe, tymianek, sól, pieprz.

Przygotowanie: Kroimy mięso na nieduże kawałki, kroimy na ćwiartki cebulę, obieramy czosnek. Marchewkę i pora kroimy w talarki, a ziemniaki w kostkę. Liście kapusty kroimy w paski. W garnku układamy warstwami mięso, cebulę, marchew, por, kapustę i czosnek. Zalewamy wodą (ok. 3 szklanek). Zagotowujemy i usuwamy szumowiny. Zmniejszamy ogień i dodajemy liście laurowe,  tymianek, pieprz, solimy do smaku. Gotujemy ok. pół godziny. Dodajemy ziemniaki i gotujemy kolejne pół godziny. Zupa jest gotowa, gdy wszystkie składniki są miękkie. Przed podaniem można rozgnieść widelcem nieco ziemniaków dla zagęszczenia zupy.

Fot. Shutterstock