Kocham Zupy - przepisy

Jak długo gotuje się bulion?

To wcale nie musi zajmować całego dnia. To, ile będzie się gotował wywar, zależy od tego, co wrzucimy do garnka – najwięcej czasu wymaga wołowina, najmniej ryby i warzywa. Sprawdź, ile dokładnie!

Robienie domowych wywarów może wydawać się żmudne i pracochłonne. Nie przesadzajmy; pracy nie jest aż tak dużo, a zamrożony w małych porcjach wywar uczyni cuda dodany do innych zup. Wiecie, ile czasu trzeba poświęcić na gotowanie? Oto ogóle zasady:

1. Wywar z wołowiny gotujemy najdłużej – ok. 2,5-3 godzin

2. Szynka – 2,5 godziny

3. Indyk, kurczak, cielęcina, wieprzowina i jagnięcina – 1,5 godziny

4. Bulion warzywny – 20-30 minut.

5. Wywar rybny – 20 minut

Fot. Shutterstock