Kocham Zupy - przepisy

Jak dobrze ugotować amarantus?

Amarantus najlepiej sprawdza się w połączeniu z innymi kaszami i ziarnami albo w zupach. Jak go ugotować, żeby był najsmaczniejszy?

Jak ugotować amarantus?

Proporcje: 1/2 szklanki ziaren amarantusa, 3/4 szklanki wody, odrobina soli

Przygotowanie: Ziarna amarantusa zalewamy gorącą wodą i doprowadzamy do wrzenia. Od razu zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 15-20 minut pod przykryciem, aż będzie miękki. Powinien wchłonąć całą wodę, ale jeśli trochę zostało, możemy go odcedzić. Jeśli ziarna wchłonęły całą wodę, możemy też naczynie z amarantusem zawinąć w koc lub kołdrę i zostawić go na godzinę lub dwie.

Amarantus można też bezpośrednio do zupy, pamiętajmy jednak, że znacznie zwiększa objętość – dodawajmy go niewiele i gotujmy do momentu, kiedy będzie raczej rozgotowany niż twardy.

Fot. Shutterstock