Kocham Zupy - przepisy

Kalafiorowa zupa krem z orzechami

Zupy typu krem są doskonałe, smakują zwłaszcza jesienią i zimą. Gęste, aromatyczne, treściwe zapewnią energię na długo.

Doskonały kalafior

Nie bójmy się eksperymentować z kalafiorem, bo jedzenie go przynosi same korzyści. Regularne spożywanie wzmacnia nerki, wspiera trawienie i obniża ciśnienie krwi. Kalafior jest doskonałą podstawą do ciepłego, sycącego kremu. Jego jednostajny smak przełamuje papryka, dodając kremowi ostrości i wyrazistości. Zupa jest słodkawa, a jednocześnie lekko pikantna.

Przepis na kalafiorowy krem z orzechami

Składniki (na 4 porcje): 1 średniej wielkości kalafior, 1 grubo posiekana średnia cebula, 2 szklanki bulionu drobiowego, 2 szklanki chudego mleka, 3 łyżki orzechów włoskich, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku, mielona papryka i posiekane orzechy włoskie do przybrania.

Jak gotujemy kalafiorowy krem z orzechami: Kalafior oczyszczamy z liści i dzielimy na małe różyczki. Wkładamy do dużego garnka, razem z cebulą. Zalewamy bulionem i stawiamy na gaz. Doprowadzamy do wrzenia, potem zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Potem dodajemy mleko i posiekane orzechy. Za pomocą blendera wszystko dokładnie miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krem podajemy na gorąco, opcjonalnie posypany mieloną papryką i posiekanymi orzechami.

Fot. Shutterstock