Kocham Zupy - przepisy

Kremowa zupa pieczarkowa

To najlżejsza ze wszystkich zup grzybowych. Jest kremowa, elegancji dodaje jej sherry i estragon. Jej ojczyzną jest Francja, ale z łatwością ugotujemy ją w polskich realiach.

Polne lub hodowlane

Tę kremową, gęstą zupę pieczarkową możemy podawać każdemu, także tym najmłodszym degustatorom, których żołądki nie są jeszcze przystosowane do innych zup grzybowych. Jest gęsta, sycąca i bardzo pyszna. Chociaż tradycyjnie zupa gotowana była na pieczarkach polnych, jest tak samo smaczna jeśli przygotujemy ją z tych hodowlanych. W takiej sytuacji postarajmy się jednak wybrać młode pieczarki, bardziej delikatne i lepsze do tej zupy. Ugotujemy ją w krótkim czasie, z niewielkiej liczby składników. Doskonale sprawdzi się w kuchni z niższym budżetem.

Przepis na kremową zupę pieczarkową

Składniki (na 6 osób): 1 łyżka stołowa masła lub margaryny, 4 drobno posiekane szalotki, 6 szklanek drobno posiekanych pieczarek, 300 ml wywaru warzywnego, 300 ml półtłustego mleka, 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu, 2 łyżki stołowe wytrawnego sherry, sól i zmielony czarny pieprz do smaku, opcjonalnie świeże gałązki estragonu do przybrania.

Jak gotujemy kremową zupę pieczarkową: W dużym rondlu roztapiamy masło lub margarynę. Wkładamy szalotkę, podsmażamy na małym ogniu przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pieczarki i mieszając smażymy przez kolejne 3 minuty. Wlewamy wywar i mleko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, potem zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Natychmiast zmniejszamy ogień do małego, garnek przykrywamy. Gotujemy przez 20 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie. Wsypujemy estragon, ponownie mieszamy i doprawiamy do smaku. Zupę odstawiamy do przestygnięcia. Po ok. 10 minutach miksujemy w robocie kuchennym lub blenderze aż do gładkiej konsystencji. Zupę ponownie podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodajemy sherry, następnie przelewamy zupę do ogrzanych wcześniej talerzy. Każdy z nich możemy udekorować opcjonalnie gałązkami świeżego estragonu.