Kocham Zupy - przepisy

Molokhia, zielona zupa z Egiptu

Swoją nazwę zupa zawdzięcza jednemu z głównych składników, oryginalnej roślinie molokhia. To podobno najzdrowsza zupa na świecie.

Zdrowa, oryginalna molokhia

Zupa pojawia się już na kamiennych rycinach starożytnego Egiptu. Uznawana była za afrodyzjak, do tego stopnia, że jeden z egipskich władców zakazał podobno jej spożywania. Niektóre źródła twierdzą, że zrobił to, bo nie był w stanie znieść oryginalnego smaku zupy. Dzisiaj molokhia podawana jest raczej jako okazjonalny, regionalny specyfik, a jej smak w końcu jest doceniany. Chociaż wygląd może nie zachwycać, a kleista konsystencja nawet odstraszać, smak wynagradza wszystko. Molokhia jest niebywałym źródłem witamin (ma ich aż 32), magnezu, potasu, wapnia. Najlepsza zupa przygotowywana jest na świeżych liściach, ale u nas molokhię dostaniemy w większych sklepach w wersji suszonej lub mrożonej. Jeśli nie uda się nam jej odnaleźć w ogóle, możemy w ostateczności zastąpić ją siekanym szpinakiem.

Przepis na zupę molokhia

Składniki (na 4-6 porcji): ½ kg kurczaka lub baraniny, 2 bardzo drobno posiekane cebule, 3 rozgniecione ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, 6 szklanek wody, 90 gramów suszonych liści molokhii, rozgniecionych pomiędzy palcami, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki świeżej kolendry, ½ łyżeczki pieprzu cayenne. Do przybrania: 3 bardzo cienko pokrojone cebule, namoczone w dwóch łyżkach octu.

Jak gotujemy zupę molokhia: Mięso, 3 ząbki czosnku, szczyptę soli i pieprzu wkładamy do garnka. Całość zalewamy wodą. Gotujemy przez ok. 2 godziny. Po upływie czasu wyjmujemy mięso, kroimy na kawałki i odkładamy na bok. Zupę przelewamy przez sitko, uzyskując tym samym czysty bulion. Liście molokhii wrzucamy do wywaru. Całość gotujemy na średnim ogniu przez kolejne 20 minut. W tym samym czasie gnieciemy pozostały czosnek. Dodajemy do niego szczyptę soli, potem wrzucamy całość na patelnię, polewając wszystko oliwą z oliwek. Smażymy, aż czosnek zacznie robić się złoty. Dodajemy kolendrę i pieprz cayenne. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na bok. Kiedy zupa jest gotowa do podania, wstawiamy ją na gaz, wrzucamy mięso, dodajemy mieszankę przypraw, dokładnie mieszamy. Gotujemy przez ok. 5 minut. Podajemy natychmiast po ugotowaniu. Namoczone w occie cebule podajemy na osobnych talerzykach.

Fot: Shutterstock