• Locro de papa z Ekwadoru

    Ekwadorska zupa, oparta na kartoflach, wzbogacona dużą dawką roztapiającego się w gorącym wywarze sera i z egzotycznym dodatkiem – czyli pokrojonym awokado. Locro de papa łatwo przygotować, a składniki nie są trudno dostępne. Trudnością może być jedynie zdobycie ostrego sosu i pasty aji, które pojawiają się w oryginalnych przepisach – ale ponieważ aji to ostra, …

    Locro de papa z EkwadoruCzytaj więcej »

    Locro de papa z EkwadoruCzytaj więcej »

    Fruktsoppa, czyli szwedzka zupa z suszonych owoców

    Fruktsoppa nie przypomina naszych lekkich zup owocowych, podawanych z makaronem. Bliżej jest spokrewniona z polskim wigilijnym kompotem. Robi się ją z suszonych owoców i zagęszcza skrobią. Fruktsoppa jako przystawka, danie, deser Zupy z suszonych owoców są charakterystyczne dla całej Skandynawii, choć znane w nieco odmiennych kompozycjach. Podstawą są zawsze suszone owoce i przyprawy, a także …

    Fruktsoppa, czyli szwedzka zupa z suszonych owocówCzytaj więcej »

    Fruktsoppa, czyli szwedzka zupa z suszonych owocówCzytaj więcej »

    Poniedziałek bez mięsa

    Sir Paul McCartney wraz z rodziną zachęcają do tego, żeby ograniczyć ilość mięsa w diecie. Muzyk przekonuje, że nie trzeba koniecznie całkowicie rezygnować z mięsa, żeby polepszyć swoje zdrowie, poprawić los zwierząt i ograniczyć szkody, które przynosi środowisku przemysłowa hodowla drobiu, krów czy świń. Pokazuje, że wystarczy już jeden dzień w tygodniu, żeby w globalnej …

    Poniedziałek bez mięsaCzytaj więcej »

    Poniedziałek bez mięsaCzytaj więcej »

    Julienne: sposób nie tylko na warzywa

    Julienne to sposób cięcia – zazwyczaj warzyw, ale także mięsa i ryb, które przygotowuje się w ten sposób do smażenia w głębokim tłuszczu. Warzywa lub inne produkty tnie się ostrym nożem w cienkie słupki o długości 3-5 cm, nieco przypominające zapałki. Julienne to wynalazek francuskiej kuchni, po raz pierwszy opisany przez François Massialota w 1722 …

    Julienne: sposób nie tylko na warzywaCzytaj więcej »

    Julienne: sposób nie tylko na warzywaCzytaj więcej »

    Vichyssoise – francuska czy amerykańska?

    Vichyssoise to francuska nazwa francuskiej zupy, która powstała w… Nowym Jorku. W każdym razie pod nazwą vichysoisse – a dokładnie rzecz biorąc Crème Vichyssoise Glacée –  jadano ją po raz pierwszy w restauracji w nowojorskim hotelu Ritz-Carlton. Spór między Francuzami a Amerykanami Do hotelowego menu wprowadził ją na początku XX wieku francuski kucharz, Louis Diat, …

    Vichyssoise – francuska czy amerykańska?Czytaj więcej »

    Vichyssoise – francuska czy amerykańska?Czytaj więcej »

    Tarator, czyli biały chłodnik

    Tarator, czyli bułgarski chłodnik, biały, bo bez dodatku buraków. Żeby zrobić tarator, potrzeba jogurtu (można też zastąpić go kefirem, maślanką albo zsiadłym mlekiem), świeżych ogórków, czosnku, odrobiny oliwy i dużo koperku. Orzechy włoskie i nie tylko W składzie są też orzechy – oryginalnie włoskie, ale eksperymentując z różnymi gatunkami, uzyskamy różne ciekawe warianty smakowe. Polecamy …

    Tarator, czyli biały chłodnikCzytaj więcej »

    Tarator, czyli biały chłodnikCzytaj więcej »

    Rosyjska solanka

    Solanka (inaczej solianka lub soljanka) pochodzi z Rosji, znana jest też na Ukrainie. Początkowo była typowo chłopską zupą, połączeniem kapuśniaku z kiszonymi ogórkami. Przyrządzana jest na bazie wywaru rybnego, z dodatkiem kawałków ryb lub – co jest bardziej popularną w Polsce wersją – gotowana na mięsie. Zdarza się też solanka oparta na wywarze grzybowym. Z …

    Rosyjska solankaCzytaj więcej »

    Rosyjska solankaCzytaj więcej »

    Włoska ribollita

    Bałaganiarska, warzywna włoska zupa, której niezbędnym elementem jest fasola, pomidory i dobra oliwa. Wymyślono i udoskonalono ją w na północy Włoch, w Toskanii. Jak wiele współczesnych sławnych zup, była początkowo tanią chłopską potrawą, przy której przygotowaniu wykorzystywano różne resztki. Nazwa ribollita, oznacza po włosku „ugotowana na nowo”, bo podobno najlepiej smakuje odgrzewana, na drugi dzień. …

    Włoska ribollitaCzytaj więcej »

    Włoska ribollitaCzytaj więcej »

    Na upały: gazpacho z Hiszpanii

    Gazpacho to warzywny chłodnik. Jest wynalazkiem hiszpańskim, szczególnie popularnym na południu tego kraju, w Andaluzji. Z upodobaniem jadają ją również Portugalczycy. To jedna z zup, które zrobiły fantastyczną światową karierę i nic dziwnego, bo jest smaczna i prosta. Jej przygotowanie jest szybkie, a efekt fantastyczny. Warzywnie i wegetariańsko Nazwa gazpacho pochodzi prawdopodobnie od hiszpańskiego słowa …

    Na upały: gazpacho z HiszpaniiCzytaj więcej »

    Na upały: gazpacho z HiszpaniiCzytaj więcej »

    Wietnamska zupa pho

    Recepturę zupy pho opracowano w Wietnamie Północnym około 100 lat temu, w każdym razie z tego okresu pochodzą pierwsze wzmianki o tym daniu. Niewykluczone, że swoją kompozycję smaków zawdzięcza francuskiej kuchni kolonialnej (Wietnam był w tym czasie francuską kolonią). Niektórzy uważają, że pho jest wariacją na temat francuskiej potrawy pot-au-feu, zwłaszcza, że jej nazwę wymawia …

    Wietnamska zupa phoCzytaj więcej »

    Wietnamska zupa phoCzytaj więcej »