Kocham Zupy - przepisy

Podwójna zupa czosnkowa

Mocna, czosnkowa

Na jedną miskę zupy przypada prawie jedna cała główka czosnku. Chociaż przy gotowaniu straci on trochę na swojej intensywności, czosnkowa wciąż będzie miała silny zapach. Dlatego lepiej jeść ją na późny obiad. Po długim zimowym dniu czosnkowa rozgrzeje i nasyci, zaczaruje też wyrazistym smakiem. Jest ostra od czosnku, szczypioru czosnkowego i pieprzu, wykończona kwaśną nutką z cytryny. Tworzy spójną kompozycję smaków. Z łatwością wystarczy na samodzielny posiłek, nie tylko na zimę.

Przepis na podwójną zupę czosnkową

Składniki (na 4 porcje): 3 główki czosnku, 3 łyżki nieosolonego masła, 3 szklanki posiekanego drobno szczypioru czosnkowego, 1 ½ łyżeczki liści świeżego tymianku, ¾ łyżeczki soli koszernej (więcej do smaku), świeżo zmielony czarny pieprz do smaku, 1 obrany i pokrojony w ziemniak Yukon, 1 litr bulionu drobiowego, 1 szklanka mleka, 2 łyżeczki soku z cytryny.

Jak gotujemy podwójną zupę czosnkową: Czosnek bardzo drobno siekamy. Masło rozgrzewamy na średnim ogniu, w dużym garnku. Wrzucamy posiekany czosnek, przysmażamy przez ok. 3 minuty, aż zacznie robić się przezroczysty. Dodajemy szczypior, tymianek, szczyptę soli i pieprzu – wszystko przysmażamy przez kolejne 5 minut. Zmniejszamy ogień do małego, potem dodajemy ziemniaka i wlewamy bulion. Zupę gotujemy przez kolejne 20 minut, aż ziemniak będzie miękki. Dodajemy mleko, wszystko dokładnie mieszamy, potem zdejmujemy z ognia. Za pomocą ręcznego blendera wszystkie składniki dobrze miksujemy, tak długo aż będą miały jednolitą konsystencję. Dodajemy sok z cytryny, jeszcze raz podgrzewamy. Czosnkowa najlepiej smakuje na gorąco, zaraz po ugotowaniu, koniecznie ze świeżym pieczywem.

Fot: Pixabay