Kocham Zupy - przepisy

Ras-El-Hanout, marokańska mieszanka przypraw

Ojczyzna przypraw

W marokańskiej kuchni przyprawy znajdziemy na każdym kroku. Kmin jest często stawiany na stołach obok soli i pieprzu. W wielu potrawach znajdziemy cynamon czy szafran, dodawany nawet do herbaty. Mieszkańcy tego kraju szczególnie upodobali sobie ostrzejsze smaki: czosnek, pieprz, paprykę. Przepisy na mieszanki ulubionych smaków przekazywane są z pokolenia na pokolenie w rodzinach. Ras-El-Hanout jest ostra, wyrazista w smaku, świetnie sprawdzi się w każdej zupie, do której chcemy dodać trochę wyrazistości. Dozujmy ją jednak ostrożnie. Zbyt duża ilość może za bardzo zdominować smak.

Przepis na Ras-El-Hanout

Składniki: 1 łyżeczka mielonego kminu, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka soli, ¾ łyżki czarnego pieprzu, ½ łyżeczki mielonego cynamonu, ½ łyżeczki mielonej kolendry, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, ½ łyżeczki ziela angielskiego, ¼ łyżeczki mielonych goździków.

Jak zrobić Ras-El-Hanout: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż uzyskają jednolitą konsystencję. Przyprawę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym miejscu.

Fot: Shutterstock