Shorabit Addas – arabska zupa z czerwonej soczewicy

Shorabit Addas – arabska zupa z czerwonej soczewicy

Ta kremowa, sycąca (chociaż wciąż delikatna) zupa pochodzi z krajów arabskich. Znajdziemy ją na stołach w Syrii, Libanie czy Arabii Saudyjskiej.

Shorabit Addas – arabska zupa z czerwonej soczewicy

Czas przygotowania: ok. 2 godz. 45 min.
Liczba porcji: 4 porcje
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 4 szklanki wody
  • ¾ kg jagnięciny z kośćmi
  • 1 drobno posiekana cebula
  • ¾ szklanki czerwonej soczewicy
  • Sól do smaku
  • Czarny pieprz do smaku

Jak zrobić Shorabit Addas

Przed gotowaniem zupy dokładnie płuczemy soczewicę w zimnej wodzie.

  1. Wszystkie składniki wkładamy do dużego garnka i stawiamy na średnim ogniu.
  2. Kiedy zupa zacznie wrzeć zmniejszamy ogień do małego i przykrywamy garnek. Zupę gotujemy przez kolejne 2 godziny. Od czasu do czasu mieszamy zupę, inaczej soczewica może przylec do dna garnka.
  3. Po upływie czasu wyjmujemy z zupy jagnięcinę i tniemy na małe kawałeczki. Kości wyrzucamy.
  4. Mięso wrzucamy z powrotem do zupy.
  5. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, potem przelewamy do miseczek.

Shorabit Addas świetnie smakuje z posiekaną pietruszką, kolendrą lub sokiem z cytryny.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc