Kocham Zupy - przepisy

Sopa de albóndigas, meksykańska zupa z klopsami

Ta pożywna zupa jest częstym gościem w meksykańskich domach, głównie podczas chłodniejszych dni i wieczorów.

W gorącym wywarze

Albóndigas to hiszpańskie słowo oznaczające klopsy. Chociaż klopsy te pochodzą z Hiszpanii, to właśnie w Meksyku podawane są najczęściej w zupie. Zrobione z mielonej wołowiny lub wieprzowiny, dodawane są do gorącego wywaru warzywnego. Kuchnia meksykańska znana jest z mocnych, wyrazistych smaków, stąd też do klopsów często dodaje się paprykę jalapeño lub chipotle. W wywarze znajdziemy też warzywa, najczęściej posiekaną w kostkę cukinię albo paprykę. W niektórych przepisach znajdziemy też ryż. To bardzo prosta zupa do zrobienia. Z powodzeniem sprawdzi się jako samodzielny posiłek.

Przepis na sopa de albóndigas

Składniki (4-6 porcji): Na klopsy – ¾ kg mielonej wołowiny, ½ szklanki ugotowanego ryżu, ½ drobno posiekanej cebuli, 1 ubite jajko, ½ pęczka świeżej mięty, 3 rozgniecione ząbki czosnku, 1 łyżka mąki, sól i pieprz do smaku. Na wywar – 2 łyżki oliwy, 1 drobno posiekana cebula, 1 drobno posiekana marchewka, 1 obrany, pokrojony w kostkę pomidor, 6 szklanek wody, sól i pieprz do smaku.

Jak gotujemy sopa de albóndigas: Składniki na klopsy mieszamy dokładnie w dużej misce, aż stworzą jednolitą masę. Mokrą ręką formujemy małe, ok. 2-centymetrowe klopsy. Odkładamy je na bok. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę, marchewkę, podgrzewamy 3-4 minuty, aż cebula zacznie robić się przezroczysta. Dodajemy czosnek, podgrzewamy przez kolejne 2 minuty. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i pieprz. Całość doprowadzamy do wrzenia, potem zmniejszamy gaz. Do garnka pojedynczo wrzucamy klopsy. Delikatnie mieszamy, potem gotujemy przez ok. 30-40 minut. Zupę podajemy na gorąco, najlepiej zaraz po ugotowaniu.

Fot: Shutterstock