Kocham Zupy - przepisy

Su udon, japońska zupa z makaronem

Nazwa tej zupy pochodzi z japońskiego regionu Osaka i oznacza po prostu makaron w bulionie. W Tokio zupa znana jest pod nazwą kake udon.

Azjatyckie składniki

Chociaż to prosta zupa, przed jej przygotowaniem warto jest wybrać się do sklepu z japońską lub azjatycką żywnością. Jej podstawą jest bulion dashi. Dashi często stosowany jest jako podstawa do wielu dań, nie tylko zup. Można go kupić w postaci granulatu albo zrobić samodzielnie. Drugim, nieodzownym składnikiem zupy jest makaron udon. Udon to jedna z najbardziej popularnych form japońskiego makaronu. Jest bardzo gruby, robiony z mąki pszennej, wody i soli. Nie dodaje się do niego jajek. Jest bardzo sprężysty po ugotowaniu, nie skleja się też jak tradycyjne makarony. Doskonale sprawdza się w zupach, ale też z sosami i warzywami. Świetnie odnajdzie się w sałatkach. Może być podawany na ciepło ale i na zimno. Bardzo krótko się gotuje – wystarczy kilka minut w mocno osolonej, zagotowanej wodzie. Udon z łatwością kupimy w sklepach z azjatycką żywnością, ale też w większych supermarketach, w działach z żywnością świata.

Udon w różnych wersjach

Chociaż su udon jest tradycyjnie bardzo prosta, wielu Japończyków przygotowuje ją w różnych, bardziej bogatych wersjach. Kitsune udon przyprawiona jest smażonym tofu. Tanuki udon podawana jest z dodatkiem okruchów chleba pozostałych po przygotowywaniu tempery, tsukimi udon z sadzonym jajkiem. Jeśli lubimy bardziej ostre zupy, dodajmy do bulionu odrobinę pieprzu cayenne.

Przepis na su udon

Składniki (na 4 porcje): 2 litry bulionu dashi, ¼ szklanki sosu sojowego. ¼ szklanki przyprawy mirin (japońskiej przyprawy winnej), sól do smaku, 1 kg makaronu udon, 4 drobno posiekane zielone cebulki. Jeśli nie dostaniemy w sklepie przyprawy mirin, możemy zastąpić ją 1 łyżką stołową cukru.

Jak zrobić su udon: W dużym garnku mieszamy dashi, sos sojowy, mirin i sól. Całość wstawiamy na mały gaz i gotujemy przez 30 minut. Do osobnego garnka nalewamy wodę i całość doprowadzamy do wrzenia. Jak tylko woda się zagotuje, wrzucamy makaron. Kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, dolewamy do garnka szklankę zimnej wody, a całość gotujemy przez kolejne 4 minuty. Odlewamy makaron i przelewamy go zimną wodą. Rozkładamy go do osobnych misek i zalewamy gorącym bulionem. Zupę możemy podać posypaną zieloną cebulką.

Fot: Shutterstock