Kocham Zupy - przepisy

Szwajcarska zupa serowa

Kremowa, delikatna, z dodatkiem szlachetnych serów. Taka jest tradycyjna szwajcarska zupa serowa.

Nie tylko sery

Wiemy coś o kuchni włoskiej, węgierskiej, niemieckiej, francuskiej i rosyjskiej. Ale szwajcarska jest jak zagadką, choć wiemy, że Szwajcarzy jadają fondue. Czy oby nie są to wyłącznie sery? O tym, że istnieje, przekonać można gości serwując im fantastyczną, gęstą, kremową zupę o intensywnym smaku sera.

Chłopski szlachetny przysmak

Przepis jest tradycyjny, prosto spod chłopskich strzech, ale danie robi naprawdę duże wrażenie. Bo składniki są nie byle jakie – potrzeba dobrych szwajcarskich serów – gruyère’a i ementalera. Oba to sery twarde, podpuszczkowe, dojrzewające. Mają smak słodki, lekko orzechowy. Razem doskonale nadają się do fondue.

Przepis na zupę serową

Składniki: 40 g masła, 8 kromek chleba (najlepiej wiejskiego), duża cebula, litr bulionu, 120 g sera gruyère, 120 g ementalera, sól pieprz, gałka muszkatołowa, pęczek szczypiorku

Jak zrobić zupę serową: Cebulę posiekać i zrumienić w rondlu na 20 g masła. Wlać bulion i gotować kilka minut. Zmiksować na krem. Zetrzeć sery na średnich oczkach, dodawać po trochu do zupy, mieszając. Doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Przygotować grzanki – pokrojony w kostkę chleb zrumienić na patelni na pozostałej porcji masła. Posiekać szczypiorek. Zupę wlać na talerz dodać grzanki i szczypiorek.

Fot. Shutterstock