Kocham Zupy - przepisy

Tajska imbirowa

Podsmaż w garnku, na oleju kokosowym, kurczaka z dużą ilością świeżego posiekanego imbiru oraz pozostałymi przyprawami: siekanym czosnkiem, kolendrą w ziarenkach, trawą cytrynową, kardamonem i liściem cytryny (może być laurowy zamiennie). Kiedy kurczak się podsmaży, zalej wszystko wodą do połowy wysokości garnka i zagotuj. Posól do smaku. Następnie dodaj posiekane warzywa: marchew, zielony groszek, groszek cukrowy, kapusta pekińska, kilka pieczarek, cebula lub por, papryka. Można wrzucić również krewetki mrożone, mix owoców morza, pokrajane paluszki krabowe. Na koniec dodaj dużą puszkę mleka kokosowego i podgotuj wszystko razem, aż warzywa lekko zmiękną, ale nie rozgotują się. Posyp po wierzchu zieloną kolendrą. Podawaj z makaronem sojowym lub ryżowym. Smacznego!

Zupa doskonale rozgrzewa, oczyszcza organizm za sprawą imbiru. Jest naprawdę pyszna!

Na zdjęciu zupa w wersji klarownej, bez dodatku mleka kokosowego.