Kocham Zupy - przepisy

Zupa tajska z kurczakiem

Zupa tajska z kurczakiem

Przepis na tę zupę pochodzi z Tajlandii. Tom kha gai, bo o niej mowa to dobrana perfekcyjnie kombinacja smaków i składników. Ostro – kwaśne smaki równoważone są przez słodycz cukru i mleczka kokosowego. Słonego posmaku dodaje zupie sos rybny. Zupa tajska jest aromatyczna, lekka i orzeźwiająca. Nie pomijajmy żadnego składnika, inaczej straci na smaku.

Zupa tajska z kurczakiem

Czas przygotowania: 35 min.
Liczba porcji: 2 porcje
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 1 pałka trawy cytrynowej
  • 6 szklanek bulionu drobiowego
  • 1 duża lub 2 małe piersi kurczaka
  • 1 szklanka drobno posiekanych grzybów shiitake
  • 4 listki limonki kaffir
  • 3 posiekane drobno papryczki chili
  • 1 kawałek startego galangalu (ok. 1 cm)
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 posiekana drobno papryka czerwona
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 garść liści bazylii
  • 3 drobno posiekane cebulki dymki

Jak przygotować zupę tajską z kurczakiem?

Przed gotowaniem zupy kroimy kurczaka w cienkie paski.

  1. Białą część pałki trawy cytrynowej drobno siekamy, zieloną zachowujemy do późniejszego gotowania.
  2. Bulion wlewamy do dużego garnka i stawiamy na średnim ogniu. Czekamy aż zacznie wrzeć.
  3. Do bulionu dodajemy kurczaka, grzyby shiitake, obie części trawy cytrynowej, listki limonki kaffir i papryczki chili. Wszystko delikatnie mieszamy.
  4. Zupę gotujemy 5 – 8 minut, aż kurczak będzie ugotowany, potem zmniejszamy ogień do małego.
  5. Dodajemy galangal, ½ puszki mleczka kokosowego, sos rybny, paprykę. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie przez 1-2 minuty.
  6. Maksymalnie zmniejszamy ogień.
  7. Dodajemy sok z limonki, wszystko jeszcze raz mieszamy.
  8. Sprawdzamy smak. Idealna Tom Ka Gai to kombinacja wszystkich 4 smaków. Jeśli zupa jest za mało słona, dodajemy więcej sosu rybnego, 1 łyżkę naraz. Jeśli jest za kwaśna dodajemy brązowy cukier. Jeśli jest za ostra, dolewamy do zupy więcej mleczka koksowego. Jeśli jest za mało ostra, wrzućmy więcej chili.
  9. Zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy bazylią, cebulą dymką i kolendrą, potem podajemy!

Możemy podawać tajską również z makaronem ryżowym.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc