Kocham Zupy - przepisy

Tom kha gai, tajska zupa z kurczakiem i kokosem

To bardziej pikantna, bardziej wyrazista wersja rosołu, z dodatkiem chili i mleczka kokosowego. Ma gęstą, kremową konsystencję.

Tom kha gai w wielu wersjach

Zupa jest niezmiernie popularna w Tajlandii i Laosie, jest też bardzo prosta w przygotowaniu. Miejscowi robią ją w wielu wersjach: z owocami morza (tom kha thale), grzybami (tom kha het), wieprzowiną (tom kha mu) czy z tofu (tom kha tao hu). Swój ostro-słodki smak zupa zawdzięcza składnikom takim jak galangal, trawa cytrynowa, papryczki chili.

Większość składników jest stosunkowo łatwo dostępna nawet w dużych supermarketach, po inne lepiej udać się do sklepów z orientalną żywnością. Galangal możemy spokojnie zastąpić imbirem, trawę cytrynową ewentualnie dodatkiem cytryny lub limonki. Zamiast sosu rybnego sprawdzi się też zwykły sos sojowy.

Przepis na tom kha gai

Składniki (2-3 porcje): ½ łyżeczki oleju roślinnego, 1, 5 łyżeczki czerwonej pasty curry, 3 szklanki bulionu drobiowego, 3 szklanki mleczka kokosowego, 1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojonej w 2 cm kawałki, 6 cienkich plastrów galangalu, 2 tajskie papryczki chili (jeśli lubimy mniej ostre zupy, użyjmy jednej), 2 łyżki sosu rybnego, 1 pierś kurczaka, pocięta na drobne paski, 1 szklanka drobno pokrojonych grzybów shitake, ¼ szklanki drobno posiekanych liści bazylii, kolendra lub bazylia do przybrania, 3 łyżeczki soku z cytryny, sól, pieprz do smaku.

Jak ugotować tom kha gai: Olej podgrzewamy na średnim ogniu. Dodajemy pastę curry, mieszamy dokładnie. Dodajemy bulion, mleczko kokosowe, trawę cytrynową, galangal, papryczki chili, sok z cytryny i sos rybny. Całość doprowadzamy do wrzenia, potem zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 5 minut, ciągle mieszając. Dodajemy kurczaka i gotujemy jeszcze przez 15 minut, ciągle mieszając. Dodajemy grzyby i bazylię. Gotujemy przez kolejne 5 minut. Jeśli potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Z zupy wyjmujemy galangal i trawę cytrynową. Zupę podajemy natychmiast po gotowaniu, przybraną listkami bazylii lub kolendrą.

Fot. Shutterstock