Turecka zupa jogurtowa

Turecka zupa jogurtowa

Jej pełna nazwa to Naneli Yogurt Corbasi. Przepis na zupę pochodzi z Turcji. Ciepły klimat tego kraju sprawia, że mieszkańcy Turcji często szukają przepisów na lekkie, ale sycące dania. Jogurtowa spełnia te wymogi idealnie.

Turecka zupa jogurtowa

Czas przygotowania: 15 min.
Liczba porcji: 6-8 porcji
Typ posiłku: lunch

Składniki:

  • 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
  • ½ szklanki ryżu
  • 4 żółtka
  • 3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 ½ szklanki wody
  • 4 łyżki masła
  • 3-4 łyżki suszonej mięty
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne

Jak zrobić turecka zupę jogurtową

Przed gotowaniem zupy kruszymy w palcach miętę i oddzielamy żółtka od białek.

  1. Do dużego garnka wlewamy bulion i stawiamy na średnim ogniu.
  2. Kiedy bulion zacznie wrzeć dodajemy ryż. Zmniejszamy ogień do małego, ryż gotujemy kolejne 30 minut.
  3. W tym samym czasie w dużej misce ubijamy żółtka z jogurtem i mąką.
  4. Dodajemy wodę, cały czas mieszamy. Kiedy wszystkie składniki osiągną jednolitą masę, całość wlewamy stopniowo do gotującego się ryżu.
  5. Masło rozpuszczamy na małym ogniu w małym garnuszku. Dodajemy miętę i pieprz cayenne, mieszamy. Kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki garnek zdejmujemy z ognia a zawartość wlewamy do gotującej się zupy.
  6. Naneli Yogurt Corbasi podajemy natychmiast po ugotowaniu.

Zupa doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc