Kocham Zupy - przepisy

Wiosenne zupy

Jakie zupy są najlepsze na wiosnę?

Wiosna to taka pora roku, kiedy organizm po zimie potrzebuje wzmocnienia i dodatkowych porcji witamin oraz minerałów. Zupa pełna warzyw z pewnością nam ich dostarczy. Warto jednak zrezygnować z zawiesistych „zimowych” dań, na rzecz lżejszych. Można trochę poeksperymentować i wykorzystać wszechobecne nowalijki. Dodane do tradycyjnej ogórkowej posiekane listki rzodkiewki lub dymka, zaostrzą nieco smak dobrze znanej zupy, a jednocześnie dostarczą mnóstwo witaminy C, sporo wapnia i żelaza. Warto wiedzieć, że działają też odtruwająco. Starta rzodkiewka to nieocenione źródło błonnika (poprawia trawienie) oraz wszystkich witamin z grupy B. No i efektowna dekoracja każdej zupy-kremu.

Joanna Zielewska
specjalista ds. żywienia, psychodietetyk