Kocham Zupy - przepisy

Włoska zupa z rzepy

Gorąca, aromatyczna zupa sprawdzi się doskonale w diecie wegetariańskiej. Z łatwością zjedna też sobie codziennych amatorów dań mięsnych.

Gęsta, stymulująca zupa

Jej smak doskonale stymuluje apetyt. To właśnie dlatego w swojej ojczyźnie zupa podawana jest najczęściej jako pierwsze danie obiadu, zgodnie z tradycją przed daniem z wieprzowiny. Musi być bardzo gorąca – to właśnie tak smakuje najlepiej. Jak to we włoskiej kuchni bywa, wykończona jest parmezanem. Zupa jest gęsta, esencjonalna, będzie świetnym posiłkiem na chłodniejsze jesienne dni. Wymaga niewielu składników. Wzorem Włochów gotujmy ją z tych maksymalnie świeżych. Wybierzmy też prawdziwy parmezan, jako idealne dopełniający zupę jako danie.

Przepis na włoską zupę z rzepy

Składniki (na 6 porcji): 2 łyżki masła, 1 łyżka oliwy z oliwek, ¾ kg obranej, pokrojonej w kostkę rzepy, 6 szklanek warzywnego lub drobiowego bulionu, ½ szklanki ryżu arborio, sól i pieprz do smaku. Do przybrania: świeżo posiekana pietruszka, ¾ szklanki świeżo startego parmezanu.

Jak gotujemy włoską zupę z rzepy: Masło rozpuszczamy w garnku na średnim gazie, tak długo aż zacznie się pienić. Wrzucamy rzepę, smażymy przez ok. 5 minut (mieszając), aż zacznie robić się lekko brązowa. Wlewamy bulion. Gotującą się zupę doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz do małego i przykrywamy garnek. Gotujemy przez ok. 10 minut. Po upływie czasu dodajemy ryż. Garnek ponownie przykrywamy, gotujemy przez kolejne 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pietruszkę i parmesan. Przelewamy do miseczek lub talerzy. Zupę podajemy z dodatkowym parmezanem na boku.

Fot: Flickr/ Laurel F