Kocham Zupy - przepisy

Zupa acquacotta, czyli sposób na czerstwy chleb

Jej nazwa oznacza dokładnie „ugotowaną wodę”. Początkowo uznawana za jedzenie dla wieśniaków, dzisiaj jadana jest powszechnie w całych Włoszech.

Łatwa zupa dla najuboższych

Podobno przygotowywano ją już w czasach starożytnych. Pierwszy raz pojawiła się na wybrzeżu włoskiej Toskanii, w regionie zwanym Maremma. Była bardzo tania do zrobienia. Pierwsze przepisy powstały jako sposób na wykorzystanie czerstwego chleba, który brali ze sobą do pracy drwale i pasterze, przebywający długi okres czasu poza domem. Jako pierwsi jadali ją palacze węgla i miejscowi, uznawani za najbiedniejszych wśród włoskiego społeczeństwa.

Tradycyjnymi składnikami zupy były woda, czerstwy chleb, cebula, pomidor, oliwa oraz warzywa i resztki po innych posiłkach. W XIX wieku w niektórych przepisach dodawano agresto, sok z winogron w miejsce pomidorów. W dzisiejszej acquacotta znajdziemy czerstwy, świeży lub tostowy chleb, bulion warzywny, jajka i ser, taki jak parmezan czy pecorino. Często dodaje się też seler, czosnek, bazylie, fasolę czy kapustę. W niektórych wersjach znajdziemy także grzyby porcini, świeże zioła czy seler. Zupę przygotowuje się od kilku godzin do dnia przed podaniem. Można z powodzeniem przechowywać ją w lodówce, a potem odgrzać przed podaniem.

Przepis na zupę acquacotta

Składniki (na 4 porcje): ½ szklanki oliwy, 1 drobno posiekana pałka selera naciowego, 1 drobno posiekana marchewka, 3 drobno posiekane małe cebulki, ½ drobno posiekanej czerwonej papryczki chili (wielbiciele bardziej ostrych smaków mogą dodać więcej), 1 kg oczyszczonej, umytej i drobno posiekanej botwinki, ½ kg obranych, pociętych w kostkę pomidorów, ½ kg sezonowych warzyw (najczęściej to mieszanka groszku, fasoli, papryki, karczocha), 1 ½ litra wody, 5 jajek, ubitych w misce, ½ szklanki startego sera pecorino toscano, ½ łyżeczki soli, cienko pocięty, 4 opiekane kromki chleba tostowego.

Jak przygotować zupę acquacotta: Na gazie stawiamy duży garnek. Dodajemy oliwę, seler, marchewkę, cebulę i paprykę. Posypujemy solą, ostrożnie mieszamy. Kiedy cebula zacznie robić się przeźroczysta, dodajemy zielone warzywa. Garnek przykrywamy i gotujemy przez ok. 20 minut. Dodajemy pomidory. Gotujemy przez kolejne 20 minut, potem wlewamy wodę. Doprawiamy do smaku i gotujemy przez kolejne 20 minut. W osobnej miseczce ubijamy jajka, dodajemy do nich ser. Na dnie talerza układamy chleb tostowy i polewamy masą z jajek i sera. Na to wlewamy gorącą zupę, aby ścięła surowe jajko.

Fot: Shutterstock