Kocham Zupy - przepisy

Zupa brokułowa z makaronem

Zupa brokułowa z makaronem

Wyrazista zupa brokułowa, której wyrafinowania doda białe wino, ostrzejszy smak zapewni biały pieprz i czosnek. Chociaż w oryginalnym przepisie gotowana jest na makaronie farfalle, świetnie sprawdzi się tez z innymi rodzajami pasty.

Zupa brokułowa z makaronem

Czas przygotowania: 30 min.
Liczba porcji: 5
Typ posiłku: obiad/lunch

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • Sól do smaku
  • Biały pieprz do smaku
  • ¼ szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 brokuł
  • 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 250 gramów makaronu farfalle

Jak gotujemy zupę brokułową z makaronem

Przed gotowaniem zupy myjemy dokładnie brokuły i dzielimy na ok. 2 cm kawałki.

  1. Patelnie rozgrzewamy na średnim ogniu przez 4-5 minut.
  2. Na gorącą patelnię wlewamy oliwę.
  3. Dodajemy cebulę, czosnek – wszystko posypujemy szczyptą soli i białego pieprzu.
  4. Warzywa smażymy tak długo aż cebula zacznie zmieniać kolor na złoty, od czasu do czasu mieszając.
  5. Dodajemy wino, dokładnie mieszamy i gotujemy przez kolejne 2 minuty.
  6. Dodajemy bulion, zwiększamy ogień.
  7. Kiedy zupa zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do średniego.
  8. Dodajemy makaron, gotujemy przez 3-4 minuty.
  9. Dodajemy brokuły, gotujemy przez kolejne 5-7 minut.
  10. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, potem podajemy.

Brokułową podajemy na gorąco. Każdy talerz posypujemy startym serem cheddar lub parmezanem.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc