Kocham Zupy - przepisy

Zupa buraczkowa z makaronem

Zupa buraczkowa z makaronem

Każdy z nas jadł kiedyś zupę gotowaną na burakach. Ta buraczkowa jest jednak inna niż znany każdemu świąteczny barszcz. Podajemy ją w zmiksowanej wersji z makaronem i wykańczamy śmietaną. Buraczkową możemy gotować z każdym makaronem, ale najlepiej sprawdzi się ten drobny: kolanka lub świderki. To prosta, lekko słodka w smaku zupa, którą przygotujemy na kilku składnikach.

Zupa buraczkowa z makaronem

Czas przygotowania: 60 min.
Liczba porcji: 4 porcje
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 średniej wielkości buraków
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • ½ litra bulionu wołowego
  • Sól do smaku
  • Czarny pieprz do smaku
  • 400 gramów makaronu

Jak zrobić buraczkową z makaronem

Przed gotowaniem zupy obieramy buraki i kroimy je w drobną kostkę.

  1. Oliwę rozgrzewamy na średnim ogniu w dużym garnku.
  2. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez 5 minut.
  3. Dodajemy buraki, smażymy kolejną minutę.
  4. Dodajemy bulion, wszystko mieszamy. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Lekko zwiększamy ogień. Kiedy zupa zacznie wrzeć ponownie zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek. Zupę gotujemy przez kolejne 20 – 30 minut, aż buraki będą miękkie.
  6. W osobnym garnku gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. Kiedy zupa wystygnie całość miksujemy za pomocą domowego blendera.
  8. Zmiksowaną zupę stawiamy na mały ogień, podgrzewamy 3-4 minuty.
  9. Makaron rozkładamy po równo do talerzy i zalewamy zupą.

Zupę podajemy na ciepło, każdy talerz dekorujemy łyżeczką 36 proc. śmietany.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc