Kocham Zupy - przepisy

Zupa cebulowa z serkiem topionym

Zupa cebulowa z serkiem topionym

To tania i prosta do zrobienia zupa cebulowa, idealna na chłodniejsze, jesienne wieczory.

Zupa cebulowa z serkiem topionym

Czas przygotowania: ok. 60 min.
Liczba porcji: 6
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 10 średniej wielkości cebul
  • 2 kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 4 serki topione
  • ½ drobno pokrojonego selera
  • 2/3 pokrojonego w kostkę pora
  • 2 pokrojone w kostkę marchewki
  • 2 pokrojone w kostkę pietruszki
  • Sól do smaku
  • Czarny pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • woda

Jak gotujemy zupę cebulową z serkiem topionym

Przed gotowaniem kroimy cebule w drobne piórka.

  1. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę.
  2. Dodajemy cebulę, gotujemy przez 5-7 minut aż zacznie robić się przezroczysta.
  3. Dodajemy szczyptę soli, mieszamy.
  4. Do osobnego garnka wlewamy wodę i stawiamy na średnim ogniu.
  5. Dodajemy kurczaka, selera, pietruszkę, marchewkę, pora. Gotujemy 20-30 minut. Po upływie czasu powinnaś łatwo wbić widelec w mięso. Kurczaka wyjmujemy.
  6. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  7. Dodajemy wcześniej usmażoną cebulę, mieszamy. Zupę gotujemy kolejne 10 minut.
  8. Dodajemy serki. Mieszamy aż się nie roztopią.
  9. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Cebulową z serkiem topionym podajemy na gorąco, najlepiej z grzankami czosnkowymi.

www.profi.com.pl

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc