Kocham Zupy - przepisy

Zupa cebulowa z ziemniakami

Zupa cebulowa z ziemniakami

Zupa cebulowa z ziemniakami

Czas przygotowania: 65 min.
Liczba porcji: 24
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 12 ziemniaków
  • 12 cebuli
  • 6 łyżek mąki
  • 90 gramów masła
  • 2.1 litra mleka
  • 3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
  • Sól i czarny pieprz do smaku

Jak gotujemy zupę cebulową z ziemniakami

Przed gotowaniem zupy obieramy ziemniaki i cebulę. Ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy.

  1. Do dużego garnka wkładamy ziemniaki, cebulę i zalewamy wodą.
  2. Garnek stawiamy na wysokim ogniu. Gotujemy pod przykryciem 30-45 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  3. Kiedy ziemniaki będą miękkie, warzywa odcedzamy, zachowując wodę z gotowania.
  4. Ziemniaki i cebulę przekładamy do pojemnika domowego blendera i dokładnie miksujemy.
  5. Ten sam garnek stawiamy na średnim ogniu. Dodajemy mąkę i masło, smażymy mieszając przez 3-4 minuty.
  6. Powoli dodajemy mleko, cały czas mieszając.
  7. Zmniejszamy ogień, dodajemy zmiksowane ziemniaki z cebulą.
  8. Zupę gotujemy przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając.
  9. Dodajemy pietruszkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupę podajemy z czosnkowymi krutonami lub świeżym pieczywem. Najlepiej smakuje na gorąco.

www.profi.com.pl