Kocham Zupy - przepisy

Zupa cytrynowa z kurczakiem

Przepis na tę zupę pochodzi prosto ze słonecznej Grecji. To kremowa, aksamitna zupa cytrynowa zagęszczona pianą z jajek. W greckich domach zupa Avgolemono podawana jest jako pierwsze danie i wstęp do wielkiej uczty. Mieszkańcy kraju nazywają ją naturalną penicyliną, remedium na przeziębienie i… kaca.

Zupa cytrynowa z kurczakiem

Czas przygotowania: ok. 65 min.
Liczba porcji: 16 porcji
Typ posiłku: obiad/lunch

Składniki:

  • 8 szklanek bulionu drobiowego
  • ½ szklanki soku z cytryny
  • ½ szklanki startej na tarce marchewki
  • ½ szklanki drobno posiekanej cebuli
  • ½ szklanki drobno posiekanego selera
  • ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • ¼ szklanki margaryny
  • ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka ugotowanego białego ryżu
  • 1 szklanka gotowanej piersi kurczaka
  • 16 plasterków cytryny
  • 8 żółtek jajka

Jak ugotować zupę cytrynową z kurczakiem

Przed gotowaniem zupy rozdzielamy w rękach gotowane mięso z piersi kurczaka.

  1. W dużym garnku łączymy bulion, sok cytrynowy, marchewki, cebule, selera i biały pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Garnek stawiamy na dużym ogniu. Czekamy aż zupa zacznie wrzeć, potem zmniejszamy ogień do średniego. Zupę gotujemy przez kolejne 20 minut.
  3. Miksujemy mąkę z masłem. Powstałą mieszankę dodajemy stopniowo do gotującej się zupy, cały czas mieszając. Zupę gotujemy przez kolejne 10 minut.
  4. Żółtka lekko ubijamy. Dodajemy 3 łyżki gotującej się zupy, dobrze mieszamy. Powstałą w ten sposób mieszankę dodajemy do zupy, stale mieszając.
  5. Dodajemy ryż i kurczaka, jeszcze raz mieszamy. Zupę gotujemy 3-4 kolejne minuty.
  6. Cytrynową przelewamy do miseczek. Dekorujemy plasterkami cytryny.

Cytrynowa najlepiej smakuje na ciepło. W tradycyjnej wersji podawana jest z chlebkiem pita.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc