Kocham Zupy - przepisy

Zupa czosnkowa po hiszpańsku

Hiszpanie, tak jak większość nacji w Europie, ma swój sposób na zupę czosnkową. Jest ona jednak nieco ostrzejsza dzięki papryce.

Z jajkami i papryką

Podstawą tej zupy jest oczywiście czosnek. Doskonale komponuje się on z bulionem warzywnym lub drobiowym. Niezastąpione są też jajka i przyprawy, takie jak zielona pietruszka. W niektórych rejonach kraju gotuje się zupę czosnkową z dodatkiem pomidorów, a także kminku. Warto wypróbować różne sposoby i znaleźć swój ulubiony.

Jak ugotować zupę czosnkową

Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek, główka czosnku, 4 kromki bułki wrocławskiej, szczypta słodkiej papryki w proszku, szczypta ostrej papryki w proszku, 1,5 l bulionu warzywnego, 4 jaja, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzania: Obieramy czosnek z łupin, siekamy i wrzucamy do rondla na rozgrzaną oliwę. Kiedy czosnek się zeszkli, dorzucamy pokruszoną bułkę i mieszając czekamy aż się zrumieni. Wlewamy bulion i doprawiamy słodką papryką. Gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny. Roztrzepujemy jajka i rozprowadzamy z niewielką ilością bulionu. Wlewamy do garnka mieszając i zdejmujemy zupę z ognia zanim się zagotuje. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Wlewamy na talerze i posypujemy zieloną pietruszką.

Fot. Shutterstock