Kocham Zupy - przepisy

Zupa z dyni na ostro

Zupa z dyni na ostro

Zupa dyniowa to przykład klasycznego comfort food, jedzenia które dodaje smaku, syci i poprawia samopoczucie. W tej wersji słodycz dyni przełamują curry, czosnek, kminek i kolendra, które nadają dyniowej wyrazistości. To rozgrzewająca, sycąca zupa, która świetnie smakuje z nasionami dyni i świeżym pieczywem.

Zupa z dyni na ostro

Czas przygotowania: ok. 40 min.
Liczba porcji: 4 porcje
Typ posiłku: obiad/lunch

Składniki:

  • 1 łyżka nieosolonego masła
  • 1 ½ szklanki cebuli
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru
  • 1 ½ łyżeczki żółtego curry
  • ¾ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka soli koszernej plus więcej do smaku
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • 3 ½ szklanki puree z dyni
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki śmietany 18 proc.
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu

Jak zrobić zupę dyniową krem na ostro

Przed gotowaniem zupy bardzo drobno siekamy cebulę.

  1. Duży garnek stawiamy na małym ogniu i rozpuszczamy masło.
  2. Dodajemy cebulę i przyprawy – smażymy przez 5-6 minut.
  3. Dodajemy czosnek i imbir, smażymy kolejne 2 minuty.
  4. Dodajemy curry, kminek, kolendrę, cynamon i sól, wszystko mieszamy i smażymy przez kolejne 2 minuty.
  5. Dodajemy bulion, listki laurowe, puree z dyni i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli zupa jest za gęsta możemy dodać więcej wody.
  6. Zwiększamy ogień. Kiedy zupa zacznie wrzeć ponownie go zmniejszamy. Garnek przykrywamy i zupę gotujemy przez kolejne 10-15 minut.
  7. Zupę zdejmujemy z ognia, wyjmujemy listki laurowe. Całość miksujemy ręcznym blenderem.
  8. Dodajemy śmietanę, pieprz i sól. Jeśli zupa wydaje się za mało słona możemy dodać więcej soli.

Dyniowa na ostro najlepiej smakuje na ciepło. Każdy talerz udekorujmy odrobiną jogurtu i nasionami dyni.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc