To prosta fasolowa zupa z boczkiem, którą możemy gotować przez cały rok. Jest szczególnie odżywcza w okresie zimy, kiedy trudniej o świeże warzywa. To doskonałe źródło białka, zdrowych węglowodanów i tłuszczy. Zupa jest gęsta, lekko słona w smaku i bardzo wyrazista. Można ją zamrozić, a przez następne dni odgrzewać.
Zupa fasolowa z boczkiem
Czas przygotowania: ok. 90 min.
Liczba porcji: 6-8
Typ posiłku: obiad
Składniki:
- ¾ kg białej fasoli
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- ¾ kg pokrojonego surowego boczku (kawałki ok. 3 cm)
- 2 drobno posiekane marchewki
- 1 drobno posiekana cebula
- Sól do smaku
- Czarny pieprz do smaku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 2 pokrojone w kostkę pomidory rzymskie
- woda
Jak gotujemy zupę fasolową z boczkiem
Przed gotowaniem zupy dokładnie płuczemy fasolę, przekładamy do miski i zalewamy wodą. Powinna moczyć się przez godzinę.
- Fasolę odsączamy i przekładamy do dużego garnka.
- Dodajemy bulion i 4 szklanki wody, garnek stawiamy na dużym ogniu.
- Kiedy zupa zacznie wrzeć zmniejszamy ogień do małego.
- Boczek wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy na średnim ogniu przez 8-10 minut.
- Boczek przekładamy na papierowy ręcznik i pozwalamy wystygnąć.
- ¾ boczku dodajemy do gotującej się zupy.
- Na patelni po boczku zostawiamy ok. 2 łyżek tłuszczu i stawiamy na mały ogień.
- Kiedy tłuszcz się rozgrzeje dodajemy marchewki, selera i cebulę, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Warzywa smażymy przed 3-4 minuty.
- Dodajemy przecier pomidorowy i czosnek, smażymy kolejną minutę, stale mieszając.
- Warzywa wyjmujemy łyżką durszlakową i przekładamy do gotującej się fasoli.
- Dodajemy listki laurowe, dokładnie mieszamy.
- Zupę gotujemy przez kolejne 60-70 minut, aż fasola będzie miękka.
- Kiedy zupa będzie gotowa dodajemy pomidory i gotujemy kolejną minutę.
Zupę podajemy na gorąco, udekorowaną pozostałym boczkiem i świeżą pietruszką.