Kocham Zupy - przepisy

Zupa fasolowa z boczkiem

Zupa fasolowa z boczkiem

To prosta fasolowa zupa z boczkiem, którą możemy gotować przez cały rok. Jest szczególnie odżywcza w okresie zimy, kiedy trudniej o świeże warzywa. To doskonałe źródło białka, zdrowych węglowodanów i tłuszczy. Zupa jest gęsta, lekko słona w smaku i bardzo wyrazista. Można ją zamrozić, a przez następne dni odgrzewać.

Zupa fasolowa z boczkiem

Czas przygotowania: ok. 90 min.
Liczba porcji: 6-8
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • ¾ kg białej fasoli
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • ¾ kg pokrojonego surowego boczku (kawałki ok. 3 cm)
  • 2 drobno posiekane marchewki
  • 1 drobno posiekana cebula
  • Sól do smaku
  • Czarny pieprz do smaku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 2 pokrojone w kostkę pomidory rzymskie
  • woda

Jak gotujemy zupę fasolową z boczkiem

Przed gotowaniem zupy dokładnie płuczemy fasolę, przekładamy do miski i zalewamy wodą. Powinna moczyć się przez godzinę.

  1. Fasolę odsączamy i przekładamy do dużego garnka.
  2. Dodajemy bulion i 4 szklanki wody, garnek stawiamy na dużym ogniu.
  3. Kiedy zupa zacznie wrzeć zmniejszamy ogień do małego.
  4. Boczek wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy na średnim ogniu przez 8-10 minut.
  5. Boczek przekładamy na papierowy ręcznik i pozwalamy wystygnąć.
  6. ¾ boczku dodajemy do gotującej się zupy.
  7. Na patelni po boczku zostawiamy ok. 2 łyżek tłuszczu i stawiamy na mały ogień.
  8. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje dodajemy marchewki, selera i cebulę, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Warzywa smażymy przed 3-4 minuty.
  9. Dodajemy przecier pomidorowy i czosnek, smażymy kolejną minutę, stale mieszając.
  10. Warzywa wyjmujemy łyżką durszlakową i przekładamy do gotującej się fasoli.
  11. Dodajemy listki laurowe, dokładnie mieszamy.
  12. Zupę gotujemy przez kolejne 60-70 minut, aż fasola będzie miękka.
  13. Kiedy zupa będzie gotowa dodajemy pomidory i gotujemy kolejną minutę.

Zupę podajemy na gorąco, udekorowaną pozostałym boczkiem i świeżą pietruszką.