Zupa fasolowa z makaronem

Zupa fasolowa z makaronem

To pyszna zupa fasolowa, nietypowa, bo podawana z makaronem. Fasolowa gotowana jest na białej fasoli, dodajemy do niej też różne warzywa i płatki chili. Fasolowa z makaronem jest pełna składników odżywczych i witamin, pomoże rozgrzać się szybko w mroźne zimowe dni.

Zupa fasolowa z makaronem

Czas przygotowania: 35 min.
Liczba porcji: 6 porcji
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 drobno posiekana marchewka
  • 1 drobno posiekana pałka selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • ¾ szklanki makaronu muszelki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 ½ łyżeczki przyprawy włoskiej
  • ¼ łyżeczki płatków chili
  • 2 puszki białej fasoli
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach

Jak ugotować zupę fasolową?

Przed gotowaniem zupy odsączamy i przepłukujemy fasolę pod zimną wodą.

  1. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu.
  2. Dodajemy cebulę, marchewkę, selera – smażymy przez 3-4 minuty.
  3. Dodajemy czosnek, smażymy kolejną minutę.
  4. Dodajemy bulion, makaron, cukier, przyprawę włoską i płatki chili – wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Lekko zwiększamy ogień. Kiedy zupa zacznie wrzeć ponownie go zmniejszamy. Zupę gotujemy przez 7 – 10 minut, aż makaron będzie miękki.
  6. Dodajemy fasolę i pomidory, gotujemy kolejne 5 minut.

Zupę podajemy zaraz po ugotowaniu. Świetnie smakuje ze świeżo startym parmezanem.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc