Kocham Zupy - przepisy

Zupa grzybowa z makaronem

Zupa grzybowa z makaronem

To zupa grzybowa z makaronem w wersji orientalnej. Gotujemy ją na borowikach, które doprawiamy sosem sojowym i – wciąż u nas niedocenianym – sosem ostrygowym. Dzięki makaronowi i kapuście, zupa jest syta i treściwa. Jest lekko słona w smaku. Łatwo ją przygotować, wystarczy kilkanaście minut.

Zupa grzybowa z makaronem

Czas przygotowania: 15 min.
Liczba porcji: 2 porcje
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 30 gramów borowików
  • 100 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 drobno posiekane cebulki dymki
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 110 gramów chińskiego makaronu
  • ½ szklanki posiekanej kapusty Bok Choi
  • ½ szklanki kapusty Choy Sum

Jak zrobić zupę grzybową z makaronem

Przed gotowaniem zupy moczymy grzyby w 2-3 szklankach gorącej wody przez 10 minut.

  1. Grzyby wyjmujemy łyżką cedzakową, zachowujemy jedną szklankę płynu.
  2. Namoczone grzyby drobno siekamy.
  3. Bulion wlewamy do garnka i stawiamy na dużym ogniu.
  4. Kiedy bulion zacznie wrzeć zmniejszamy ogień do średniego. Dodajemy cebule dymki, sosy sojowe, sos ostrygowy, grzyby, płyn z namoczonych grzybów, Bok Choy, Choy Sum i makaron. Wszystko mieszamy.
  5. Zmniejszamy ogień do małego. Zupę gotujemy tyle minut, ile wymaga to (zgodnie z instrukcją) makaron.

Zupę podajemy na gorąco, natychmiast po ugotowaniu.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc