Kocham Zupy - przepisy

Zupa gulaszowa z mięsem mielonym

Zupa gulaszowa z mięsem mielonym

Przepis na tę zupę oparty jest na klasycznych, węgierskich zupach gulaszowych. Do tej wersji nie dodajemy jednak papryki, dlatego gulaszowa jest łagodniejsza w smaku i dodatkowo zagęszczona drobnym makaronem. Gotujemy ją na mielonej wołowinie. Jeśli tylko jest to możliwe zmielmy mięso zaraz przed gotowaniem, będzie bardziej delikatne i smaczne!

Zupa gulaszowa z mięsem mielonym

Czas przygotowania: ok. 90 min.
Liczba porcji: 8 porcji
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 1 ½ kg mielonej wołowiny
  • 2 cebule
  • 3 czosnku
  • 6 szklanek wody
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki przyprawy włoskiej
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżka soli
  • 2 szklanki makaronu kolanka

Jak przygotować zupę gulaszową z mięsem mielonym

Przed gotowaniem zupy drobno siekamy czosnek i cebule.

  1. Na średnim ogniu stawiamy duży garnek.
  2. Dodajemy mięso mielone, gotujemy ok. dziesięciu minut, aż zrobi się brązowe. Od czasu do czasu mieszamy.
  3. Odsączamy tłuszcz, potem dodajemy cebulę i czosnek. Całość smażymy przez kolejne 10 minut, aż cebula zacznie robić się szklista.
  4. Dodajemy wodę, pomidory wraz z sosem, sos sojowy, przyprawę włoską, sól i listki laurowe – wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Zmniejszamy ogień do małego, przykrywamy garnek. Zupę gotujemy przez kolejne 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  6. Dodajemy makaron, jeszcze raz przykrywamy garnek. Całość gotujemy przez kolejne 25 minut.
  7. Zupę zdejmujemy z ognia, wyjmujemy listki laurowe
  8. Podajemy!

Zupa gulaszowa świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. Każdą miseczkę możemy posypać też startym serem parmezan.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc