Kocham Zupy - przepisy

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Ta tradycyjna zupa gulaszowa pochodzi z Węgier. Jej podstawą jest mięso i przyprawy, ale w wielu wersjach ma ziemniaki lub kluski, które dodają zupie treści. Możemy gotować ją na wołowinie lub dziczyźnie. Jak na węgierską zupę przystało, w tej gulaszowej znajdziemy dużo papryki. Nie bójmy się jej dodawać, w połączeniu z innymi składnikami tworzy idealną kompozycję!

Zupa gulaszowa z pieczarkami

Czas przygotowania: ok. 150 min.
Liczba porcji: 6-8
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 1 kg dziczyzny
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju warzywnego
  • 2 drobno posiekane cebule
  • ¾ kg posiekanych pieczarek
  • 4 drobno posiekane marchewki
  • 2 drobno posiekane pałki selera naciowego
  • 1 oczyszczona, drobno posiekana czerwona papryka
  • 5 rozgniecionych ząbków czosnku
  • 4 łyżki mielonej papryki węgierskiej
  • 2 łyżki rozgniecionych w moździerzu ziaren kminku
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 listki laurowe
  • 2 litry bulionu wołowego
  • 4 pokrojone w kostkę ziemniaki
  • Sól morska w płatkach do smaku
  • Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Jak gotujemy zupę gulaszową z pieczarkami

Przed gotowaniem zupy myjemy mięso pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, potem oczyszczamy z błon i ścięgien.

  1. Mięso kroimy na ok. 3 cm kawałki, potem przekładamy do dużej miski.
  2. Dodajemy mąkę, szczyptę pieprzu i soli, mieszamy z mięsem, tak aby dokładnie je pokryć.
  3. Łyżkę oleju rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Wrzucamy mięso, przysmażamy przez 2-3 minuty, pilnując żeby się nie przypaliło, potem odstawiamy na bok.
  4. W dużym garnku rozgrzewamy na średnim ogniu pozostały olej.
  5. Dodajemy cebulę, selera, paprykę, czosnek i pieczarki. Wszystkie składniki gotujemy przez 10 min.
  6. Dodajemy wcześniej przysmażone mięso, mielona paprykę, kminek, przecier pomidorowy i listki laurowe – lekko mieszamy.
  7. Dodajemy bulion, dokładnie mieszamy.
  8. Garnek przykrywamy. Zupę gotujemy przez 90 min.
  9. Dodajemy ziemniaki, zupę gotujemy przez kolejne 30 min.
  10. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, potem podajemy!

Gulaszowa z pieczarkami najlepiej smakuje na gorąco, udekorowana odrobiną śmietany i szczyptą posiekanej pietruszki.

www.profi.com.pl

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc