Kocham Zupy - przepisy

Zupa gulaszowa z łopatki

Zupa gulaszowa z łopatki

Czas przygotowania: 140 min.
Liczba porcji: 6         
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 3 łyżki oleju canola
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 8 posiekanych drobno ząbków czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru pocięty na bardzo cienkie plasterki
  • 3 łyżki czerwonej pasty chilli
  • 3 łyżki cukru
  • ¼ szklanko czarnego octu ryżowego
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej wymieszanej z 3 łyżkami wody
  • Sól koszerna do smaku
  • 350 gramów chińskiego makaronu pszennego
  • woda

Jak gotujemy zupę gulaszową z łopatki

Przed gotowaniem zupy oczyśćmy łopatkę i pokrójmy w ok. 1 cm kawałki.

  1. W dużym garnku rozgrzewamy olej.
  2. Dodajemy łopatkę, przysmażamy na średnim ogniu przez 8-10 minut.
  3. Dodajemy czosnek, imbir, chili.
  4. Składniki mieszamy i gotujemy przez kolejną minutę.
  5. Dodajemy cukier, sos sojowy, ocet – mieszamy aż cukier się nie rozpuści.
  6. Dodajemy 6 szklanek wody, zwiększamy ogień.
  7. Kiedy zupa zacznie wrzeć, ponownie zmniejszamy ogień do średniego.
  8. Gotujemy przez 2 godziny, aż łopatka będzie miękka.
  9. Ponownie zwiększamy ogień, dodajemy mąkę wymieszaną z wodą.
  10. Gotujemy przez 1-2 minuty, aż zupa lekko się zagęści.
  11. W osobnym garnku z osoloną wodą gotujemy makaron zgodnie z instrukcją.
  12. Makaron rozdzielamy na 6 miseczek, potem zalewamy zupą.

Zupę podajemy na ciepło. Świetnie smakuje udekorowana posiekanymi szalotkami i płatkami chili.

www.profi.pl

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc