Kocham Zupy - przepisy

Zupa jabłkowo-czosnkowa z orzechami

Czosnek i jabłka? Chociaż na co dzień raczej nie spotykają się w kuchni, w tej zupie doskonale się uzupełniają. To częsty posiłek na południu Europy.

Ostry czosnek, słodkie jabłka

Z tej pozornie niedopasowanej kombinacji powstaje zdumiewająco świeża, ożywcza zupa. Najlepiej smakuje w upalny, duszny dzień. To właśnie wtedy będzie doskonałym samodzielnym posiłkiem. Często funkcjonuje też jako pierwsze danie obiadu, doskonale komponując się z kolejnymi daniami z mięsa czy drobiu. Trudno o bardziej zdrową zupę. Czosnek działa antybakteryjnie, antywirusowo, przeciwzapalnie. Zapobiega infekcjom, działa przeciwgrzybiczo. Jabłka doskonale wspomagają trawienie i wzmacniają zęby. Wyjątkowego, głębszego smaku nadają jej orzechy. Zupa jest bardzo prosta do zrobienia, jej składniki doskonale odnajdą się ekonomicznej kuchni. Całość łączy w sobie słodkie i ostre smaki z odrobiną goryczy z orzechów. To kompozycja idealna.

Przepis na zupę jabłkowo-czosnkową

Składniki (na 6-8 porcji): 4 główki czosnku, 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 4 małe jabłka, 4 pokrojone w kostkę małe ziemniaki, 5 szklanek warzywnego lub drobiowego bulionu, 2 listki laurowe, 12 ziarenek czarnego pieprzu, ¼ łyżeczki suszonego tymianku, 1 szklanka gęstej (min. 22-proc. śmietany), sól i pieprz do smaku. Do przybrania: Orzechy włoskie, drobno posiekana zielona cebulka lub koperek.

Jak gotujemy zupę jabłkowo-czosnkową: Z główek czosnku obcinamy szczyty na grubość ok. 1 cm. Każdą z główek namaczamy lekko w oliwie z oliwek. Główki czosnku i całe jabłka zawijamy w folię aluminiową. Całość pokrywamy dodatkową warstwą foli. Kuchenny piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Zapakowane jabłka z czosnkiem wkładamy do środka. Pieczemy przez 45 minut, aż będą miękkie. Kiedy jabłka i czosnek się pieką, do osobnego garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Tymianek, ziarenka pieprzu i listki laurowe zamykamy w folii aluminiowej. W uzyskanej paczuszce robimy małe dziurki widelcem. Zmniejszamy ogień do małego, gotujemy przez 10-15 minut. Z piekarnika wyjmujemy jabłka z czosnkiem. Pozwalamy im przez kilka minut się ochłodzić. Czosnek wyłuskujemy z łupinek, zdejmujemy skórkę z jabłek. Uzyskaną masę dokładnie mielimy (za pomocą widelca lub blendera ręcznego), potem dodajemy do gotującego się bulionu. Do garnka wrzucamy też ziemniaki. Zupę ponownie doprowadzamy do wrzenia, potem zmniejszamy gaz do średniego i gotujemy przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Z zupy wyjmujemy przyprawy w folii. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Przed samym podaniem dodajemy śmietanę, gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Zupę podajemy na gorąco, opcjonalnie przybraną orzechami i zieloną cebulką lub koperkiem.

Fot. Shutterstock