Kocham Zupy - przepisy

Zupa jogurtowa z jęczmieniem

Zdrowie z jogurtem i jęczmieniem

Wystarczy jedna mała miseczka, aby całkowicie się najeść. To zasługa jęczmienia, który dodaje zupie treści. O jego zaletach można mówić bez końca. Zawiera błonnik i selen, jest bogaty w fosfor (odpowiedzialny za zdrowe kości i zęby) oraz witaminę B1, B2 i B6. W towarzystwie jogurtu i wyrazistych przypraw zyskuje dodatkowy smaku, który sprawia, że jogurtowa z jęczmieniem jest wyjątkową przygodą dla każdego podniebienia. Tą gęstą, lekko ostrą, lekko kwaśną zupę możemy podawać przez cały rok. Jogurtowa nigdy się nie znudzi.

Przepis na zupę jogurtową z jęczmieniem

Składniki (na 4-6 porcji): 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 drobno posiekana cebula, 2 drobno posiekane ząbki czosnku, 1/3 szklanki umytego jęczmienia, 3 szklanki drobiowego lub warzywnego, sól do smaku, 1 łyżka mąki kukurydzianej, 2 łyżki wody, 3 szklanki jogurtu naturalnego, świeżo zmielony pieprz do smaku, ½ szklanki posiekanej świeżej kolendry, sok z 1 cytryny, plasterki cytryny do opcjonalnego przybrania.

Jak gotujemy zupę jogurtową z jęczmieniem: Oliwę z oliwek rozgrzewamy w dużym garnku na średnim ogniu. Do garnka wrzucamy cebulę, smażymy ją przez ok. 10 minut aż będzie miękka, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy czosnek i jęczmień, wszystkie składniki dokładnie mieszamy i gotujemy przez kolejne 30 sekund. Do garnka wlewamy bulion, wszystko jeszcze raz mieszamy i doprawiamy do smaku solą. Lekko zwiększamy ogień i zupę powoli doprowadzamy do wrzenia. Ogień zmniejszamy do małego, a potem zupę gotujemy pod przykryciem przez 40 minut, tak długo aż jęczmień będzie miękki. W tym samym czasie, w małej misce łączymy mąkę kukurydzianą i dwie łyżki wody. Mieszamy aż mąka się rozpuści. Dodajemy jogurt i jeszcze raz wszystko mieszamy. Kiedy zupa będzie gotowa zdejmujemy ją z ognia a potem wlewamy delikatnie masę jogurtową. Powstałą zupę jeszcze raz stawiamy na mały ogień i podgrzewamy przez 3-4 minuty, pilnując aby nie wrzała. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodaj kolendrę i sok z cytryny. Jogurtowa najlepiej smakuje na ciepło lub na gorąco, opcjonalnie przybrana plasterkami cytryny.

Fot: Shutterstock