Kocham Zupy - przepisy

Zupa kalafiorowa z koperkiem

Zupa kalafiorowa z koperkiem

Prosta, szybka do zrobienia, rozgrzewająca zupa na zimę? Zupa kalafiorowa krem z koperkiem spełnia wszystkie wymagania. Koperek idealnie przełamuje delikatny smak kalafiora. Zupa jest lekko słodka, wyrazista i sycąca.

Zupa kalafiorowa z koperkiem

Czas przygotowania: 45 min.
Liczba porcji: 4-6
Typ posiłku: obiad

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 duży ziemniak
  • 1 pałka selera
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 szklanki wody
  • 1 listek laurowy
  • 1 pęczek świeżego tymianku
  • 2 szczypty soli
  • ¼ szklanki świeżego koperku
  • Czarny pieprz do smaku

Jak gotujemy zupę kalafiorową z koperkiem

Przed gotowaniem zupy siekamy cebulę, koperek, selera i ziemniaka.

  1. Kalafiora drobno kroimy, tak aby zebrać 4 szklanki, potem odstawiamy. Pozostałego kalafiora kroimy na ok. 3 cm kawałki.
  2. Oliwę rozgrzewamy w garnku na średnim ogniu. Dodajemy cebulę, ziemniaka i większe części kalafiora. Całość smażymy przez 5-7 minut, aż cebula będzie przezroczysta.
  3. Dodajemy bulion, wodę, listek laurowy, tymianek i sól. Czekamy aż zupa zacznie wrzeć, potem przykrywamy garnek i gotujemy przez kolejne 20 minut.
  4. Zupę zdejmujemy z ognia, usuwamy listek laurowy i tymianek.
  5. Całość miksujemy pulsacyjnie domowym blenderem.
  6. Zupę ponownie stawiamy na średni ogień. Dodajemy pozostały kalafior i gotujemy przez kolejne 10 minut.
  7. Dodajemy koperek.
  8. Zupę doprawiamy pieprzem i natychmiast podajemy.

Kalafiorowa z koperkiem świetnie smakuje z grzankami czosnkowymi.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc