Kocham Zupy - przepisy

Zupa z kapusty pekińskiej

Zupa z kapusty pekińskiej

Zupa z kapusty pekińskiej nazywana jest wegetariańskim comfort food, jedzeniem które poprawi humor i ogólne samopoczucie. Jej wielbiciele twierdzą, że wystarczy jedna miseczka, aby największy mięsożerca przerzucił się na wegetarianizm. Zupa jest ostra, wyrazista i bardzo aromatyczna. Przygotujemy ją już w pół godziny.

Zupa z kapusty pekińskiej

Czas przygotowania: 30 min.
Liczba porcji: 4 porcje
Typ posiłku: obiad/lunch

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 mała główka kapusty pekińskiej
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka cieciorki
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • Sól do smaku
  • Czarny pieprz do smaku

Jak gotujemy zupę z kapusty pekińskiej?

Przed gotowaniem zupy myjemy kapustę pod zimną wodą i rwiemy na małe kawałki. Korzeń wyrzucamy. Kapustę osuszamy na papierowym ręczniku.

  1. Oliwę rozgrzewamy na średnim ogniu w dużym garnku.
  2. Wrzucamy czosnek i płatki chili. Smażymy mieszając przez ok. 1 minutę.
  3. Dodajemy kapustę, wszystko dokładnie mieszamy. Składniki przysmażamy przez kolejne 2 minuty.
  4. Fasolę i cieciorkę dokładnie płuczemy na sitku.
  5. Fasolę, cieciorkę i bulion dodajemy do garnka z kapustą. Lekko zwiększamy ogień. Zupę gotujemy przez ok. 4 minuty.
  6. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, potem podajemy!

Zupę z kapusty pekińskiej podajemy z ćwiartkami cytryny i świeżym pieczywem.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc