Kocham Zupy - przepisy

Zupa z kiszonej kapusty

Zupa z kiszonej kapusty

Przepis na tę zupę z kiszonej kapusty pochodzi z Ukrainy. Jako pierwsi robili ją rolnicy, którzy gotowali zupę na przechowywanej w wielkich beczkach kapuście kiszonej. Gęsta, sycąca zupa była tanim posiłkiem, sposobem na przetrwanie ostrej zimy. Jest rozgrzewająca, lekko kwaśna w smaku i bardzo zdrowa!

Zupa z kiszonej kapusty

Czas przygotowania: ok. 40 min.
Liczba porcji: 4 porcje
Typ posiłku: obiad/lunch

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 250 gramów boczku wędzonego
  • 1 drobno posiekana pałka selera
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 drobno pocięte marchewki
  • 3 średniej wielkości ziemniaki, pocięte w grubą kostkę
  • ¼ szklanki komosy ryżowej
  • ¾ kg kapusty kiszonej
  • 8 szklanek bulionu drobiowego
  • 2 szklanki wody
  • 1 puszka białek fasoli
  • Sól do smaku
  • Czarny pieprz do smaku

Jak przygotować zupę z kiszonej kapusty

Przed gotowaniem zupy kroimy boczek w grubą kostkę, komosę i kapustę płuczemy pod wodą i odsączamy.

  1. Oliwę rozgrzewamy w dużym garnku na średnim ogniu.
  2. Dodajemy boczek, smażymy aż zacznie zmieniać kolor na brązowy, potem zdejmujemy łyżką cedzak i przekładamy do osobnej miski.
  3. Do garnka dodajemy selera i cebulę. Smażmy ok. 5 min. aż cebula będzie miękka i lekko złota, od czasu do czasu mieszając.
  4. Dodajemy ziemniaki, komosę, bulion i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy, potem lekko zwiększamy ogień.
  5. Kiedy zupa zacznie wrzeć, ponownie zmniejszamy ogień. Zupę gotujemy przez kolejne 15 minut.
  6. Dodajemy kapustę kiszoną, połowę przysmażonego wcześniej boczku i białą fasolę z zalewą – wszystko mieszamy.
  7. Zupę gotujemy kolejne 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  8. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, potem rozlewamy do talerzu lub miseczek. Każdą z nich dekorujemy pozostałym boczkiem.

Zupę podajemy na gorąco, świetnie smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem.

https://www.youtube.com/watch?v=aH11a2b2nPc